Fortsätt till huvudinnehåll

Utmaningen Rensa i röran
Jag har antagit utmaningen Rensa i röran som Ulrika Gabriel Inspriratör han skapat. Jag valde ett hörn i hallen där mycket bråte har samlats genom åren. En del har burits upp på vinden, annat ska gå till Vinden, vår lokala loppmarknad. Vilken befrielse! Här kommer bildbeviset.

Kommentarer

Helt enkelt UNDERBART Martin!!!
Hejja dej!
Ekognista sa…
Kan tänka mig att det är en enorm befrielse, bra jobb!
Tack för kommentaren! Modigt och modigt, alla gör misstag. Jag brukar för det mesta hålla mig till sanningen i alla fall :)
Fredrik sa…
Den där utmaningen har utmanat mig i åratal. Jag samlar fortfarande mod att anta den utmaningen. Visserligen har jag rensat ut "småhörn" många gånger under årens lopp men ingenting har hittills känts radikalt nog. Fast å andra sidan...kanske är min önskan om en utrensning snarare en önskan om en inre utrensning. Jag menar...endast en bortskämd västerlänning i konsumtionssamhället (om än i dess utkant) kan unna sig lyxen att önska att han hade färre grejer. "Jag ska bli andlig...jag ska bli andlig...jag ska bli andlig 8§".

The L-Word säsong 6 har nyss haft premiär i USA-tv. Häng på, alla! (eller vägra samla mer mentalt slagg, för all del!)
Martin sa…
Fredrik, roligt att se dig här igen.

Jag upplever att en yttre rensning även stimulerar en inre rensning.

Ibland står sakerna mellan oss och världen plus andra människor. Jag tror att vi har tappat något i vår västerländska konsumtionssamhälle. Mycket av vår välståndsutveckling har inneburit att sköta mer saker från hemmet, vilket slått sönder en del naturliga mötesplatser. Vi skulle säkert må bättre av att äga fler saker tillsammans
Martin sa…
Ekognista, det är en bra egenskap att kunna erkänna sina misstag
Fredrik sa…
Jorå...Feng Shui har vi talat om här hemma och det finns helt säkert en del att hämta av den "filosofins" likhetstecken mellan yttre och inre rensning.

Jag fortsätter att småplocka lite, innan jag tar tjuren vid hornen.
Lovisa sa…
Visst är det häftigt att man kan känna sig befriad av att rensa upp prylar som samlats i hög!
Martin sa…
Fredrik:
Jag tänkte faktiskt lite på Feng Shui när jag skrev det. Om vi har för många prylar som ligger och skräpar så tror jag att det ligger och stör vårt omedvetna.
Lovisa:
Jag känner mig betydligt friare när jag reser med lättare bagage genom tillvron.
Anki sa…
Vad skönt!Heja dig!

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …