Fortsätt till huvudinnehåll

Growyn - den gröna sökmotorn

Kurdi Rad och David Johansson är två kreativa entrepenörer som har startat en ny sökmotor som heter Growyn.

Growyn är en ideell förening som gör det möjligt för alla att bidra finansiellt till en bättre miljö utan att det kostar något. All vinst som genereras via Growyn fördelas mellan olika miljöprojekt, både i Sverige och utomlands. Just nu samarbetar Growyn med Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog, två organisationer med lång erfarenhet av att driva spännande och betydelsefulla miljöprojekt.

Varje gång du söker på Growyn stödjer du miljön och en hållbar utveckling.

Gör Growyn till startsida och standardsökmotor.

Gå gärna med i Gowyn-gruppen på Facebook och berätta om Growyn för alla du känner.

Kommentarer

Monica sa…
Jag har för mig att jag provat Growyn för ett bra tag sedan och att den funkade "så där". Förmodligen bättre nu, ska genast hårdtesta! Och vilken vacker bakgrundsbild...
Monica sa…
Bjöd in alla mina vänner på Facebook till grupppen - utom dej då!
Martin sa…
Vad bra. Vi får hoppas på löpeld så Googles blir lite oroliga.
Fredrik sa…
de verkar använda Google.se's index. Kanske därför Monica tycker att den funkar 'sådär'. I vilket fall tjänar de väl pengar (som de kan skicka vidare för gröna ändamål) på sponsrade länkar. Därför: klicka på varenda sponsrade Traderalänk, så får tradera betala skjortan och därmed ge en del av pengarna åt skogen.
Fredrik sa…
Förresten, om ni vill göra google "oroliga" (de verkar vara the bad guys numera, i mångas ögon [?] kan ni testa Microsoft Bing. Inte helt tokig. Ännu mer intressant är, i mitt tycke, franska kartoo. www.kartoo.com. Där kan man klicka sig fram via mindmaps som är ett annorlunda sätt att associera sig fram till relaterade sidor. De skänker säkert inga pengar åt skogen men för att vara en metasökmotor är den intressant. Vi kan också hoppas på att Growyn växer så att andra sökmotorer börjar donera pengar till Google. Skulle det inte vara bra om google börjar anse Growyn vara ett hot och köper upp Growyn, mot att de också börjar dela med sig av vinster på sina klickannonser till mijöarbete?
Fredrik sa…
eeehh..alltså inte "donera pengar till Google", utan "till skogen", menar jag så klart.
Martin sa…
Fredrik: Det ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingen av Growyn. Jag tycker Growyns upphovsmän har hittat ett innovativt sätt bedriva miljöarbete på. Härligt med människor som bryter ny mark. Den franska sökmotorn kartoo:s upplägg ligger kanske närmare hur vår hjärna arbetar, associativt snarare än linjärt.

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …