måndag 8 december 2008

Konsten att lyssna Del I

Två övningar som jag gjort på arbetet senaste åren har gjort djupa intryck på mig och fått mig att reflektera kring lyssnandet.

Den första gick ut på att lyssna på en annan person och låta denna tala till punkt utan att avbryta. Sedan skulle lyssnaren göra en kort sammanfattning av det den andra sagt. Den som talade kände en mycket stor tillfredställelse medan den som lyssnade upplevde det som oerhört arbetsamt. Som lyssnare är det ofta mycket svårt att hålla tillbaka sina associationer och sin korrigeringsreflex när den andre säga något man inte håller med om.

Den andra övningen gick ut på att den personen som skulle lyssna höll på med allt möjligt som att pilla med sin frisyr och fingra på prydnadsföremål. När jag skulle prata fick jag bara fram enstaka ord. Det var otroligt frustrerande!

Jag upplever att människor förr var bättre på att lyssna. Man använde sig ofta av speciella uttryck när man samtalade med varandra.
- Jasså minsann.
- Visst.
- Är det på det viset?
- Åh, säger du det.
- Så sant, så sant.
Om jag bemöts med sådana ord blir jag motiverad att fortsätta min berättelse. Där tror jag vi moderna människor har tappat något.

Jag funderar på vad som utmärker ett socialt fenomen. Konsten att lyssna och att vara närvarande i den andres berättelse är nog en viktig del, tror jag.

14 kommentarer:

Maria sa...

Idag och imorgon experimenterar jag med att lyssna så mkt som möjligt när andra talar, och att hålla igen truten - tänk så svårt det är!

Björn sa...

Fint intro. Jag känner igen mig i det du beskriver och har stött på det i sammanhang där vi kallat det för Djuplyssning. Att lyssna på djupet, att vara tillåtande är verkligen frigörande.

Jag tror att grunden för en god kommunikation är lyssnandet. Så självklart och ändå så svårt.

Är är en länk till ett eget inlägg om djuplyssning
http://bjorneriksson.se/?tag=djuplyssning

Inger Maryissa sa...

Ja, det där är verkligen intressant.
Det är en konst att lyssna på varandra, att verkligen lyssna, och bekräfta till den andra personen att man hört vad som sagts.
Ja, kanske människor var bättre på att lyssna förr..
För sådana små ord som du skrev om här betyder ju mycket när en person berättar om något.
Bekräftelse på att den som lyssnar verkligen hör vad man säger.
Intressant ämne du tog upp.
Ha det så gott

Monica sa...

Jo, nog är det så. Men det kan vara tusan så svårt att hålla klaffen när man borde... Väl värt att bli medveten om och träna på!

Ulrika Gabriel sa...

Hej Martin!
Surfade runt lite och hittade till dej. Det är jag glad att jag gjorde! Du skriver mycket bra och tänkvärt. Ska ta mej tid att läsa ordentligt. Såg att du har min blogg i din blogglista. Trevligt!
På återséende.

Martin sa...

Roligt med så många reaktioner.
Maria och Monica: Att lyssna behöver vi nog lite till mans träna på.
Inger Maryissa: Jag tror att alla människor har ett grundläggande behov av att bli sedda och bekräftade. Vi blir till som personer genom ett ömsesidigt speglande. Och här spelar lyssnandet en central roll, tror jag.
Björn: Då vet jag vem du är. Tack för fin dikt om Djuplyssning. Vilket talande ord!
Ulrika Gabriel: Tack så mycket! Jag har nyligen upptäckt din inspirerande blogg.

Malin sa...

Åter igen en bra text. Det är härligt att varje inlägg du skriver säger något så viktigt. Jag har sista tiden övar mig på att lyssna bättre, efterhand som vi lär oss ett nytt språk i familjen (teckenspråk) tvingas vi till en ny sorts närvaro. Det är både intressant och inspirerande att läsa din blogg.

Martin sa...

Malin, tack för dina ord. Att lyssna mer aktivt är något jag bara nosat på än så länge. Ofta har jag en tendens att tänka för mycket på vad jag själv ska säga i ett samtal. Det fodras daglig övning att bli en god lyssnare, tror jag.

Pain is just weakness leaving your body sa...

Hej !

Jag surfade runt lite och hittade hit via Maria. Lyssna tror jag att man gör med hela sin kropp och med hela sitt varande. Sen lyssnar man inte heller bara till de sagda orden utan även till den andres kropp och varande. Ibland kan människor känna sig lite friskare eller lite helare om de kan uppleva att de har blivit bekräftade och lyssnade till trots att de går ut igen utan någon som helst fysisk lättnad.Lyssnande kan vara helande=) Ha det gott =)

Martin sa...

Tack Pain is just weakness leaving your body för kloka ord. Jag tror också att lyssnandet går bortom det verbala, något jag återkommer till vid ett senare tillfälle. Och sedan hänger säkert psyke och soma mer intimt samman än vi ofta tror.

S o F sa...

Hej Martin!

Tack för besöket hos mig! Läser och ser att vi är inne på samma spår.

"Inga tankar är nya tankar" var det väl nån som sa.
Ibland kan man ju känna sig ensam i en viss sorts situation i Livet, men det är man ju aldrig egentligen. Det bara känns så.
Och tankarna man tänker är inga unika tankar utan har tänkts och tänks av så många samtidigt.

Ha det gott!

Martin sa...

S o F: Det känns förströstansfullt att man aldrig behöver känna sig ensam med sina tankar.

I kulturvärlden och bloggosfären kan man ofta hitta någon som delar ens tankar och erfarenheter.

Synnove sa...

Hej på Dig, vilken uttrycksfull och intressant blogg du har, jag är ny i denna världen, jag har alltid tyckt om att skriva så jag tänkte ta första steget och börja här med att reflektera över närvaron med att lyssna på andra människor. Jag lyssnar mycket och aktivt, får ofta förtroende, små och stora i vardagen och livet, jag tror det är viktigt att återge det människan berättar i ditt möte vid nästa träff också, jag har märkt att du får positiv respons i att om du minns det ni pratade om "mellan raderna" vad som var viktigt just då i det ögonblicket så får du ett givande och ömsesidigt utbyte. Jag menar att varje möte kan vara så oerhört givande om man själv vill och är uppmärksam på det som sker, ibland krävs det så lite för att se en annan människa. En omtänksam fråga om det som var, är eller inte är. Alla behöver vi bli sedda, var och en på sitt vis...det är fascinerande och svårt.

Martin sa...

Synövve: Tackar allra hjärtligast! Vad bra för dina medmänniskor att du är en aktiv lyssnare. Och visst uppskattar man människor som följer upp vad man pratade om senast.
Välkommen in i den fascinerande bloggosfären! Jag ska kolla in din blogg nu.