lördag 10 januari 2009

Givande sysselsättning

Boken Rik på riktigt, som handlar om hur vi kan skapa en värdefull vardag, har jag tidigare refererat till, senast här. Jag har nu kommit till den tredje grenen i vardagens femkamp, nämligen givande sysselsättning.

Författarna menar att det ofta fokuseras på antingen den privata livskvaliteten eller förhållandena på arbetet, men de hänger intimt samman. De ansluter sig till det danska Institutet for Arbejdlivskvalitets defininition av det goda arbetet:
  • God personlig livskvalitet
  • Lagom mycket jobb
  • Lagom utmanande arbetsuppgifter
  • Ett gott arbetsklimat
  • Meningsfullhet

Extra intressant tycker jag det är när författarna ser den ofta kritiserade offentliga sektorn i nytt ljus. I samband med meningsfullhet skriver de:

Om vi är ute efter ett meningsfullt jobb kan vi utgå från från vilka arbeten vi verkligen tycker behöver utföras i samhället och som är viktigt att de utförs bra. Många kommer då fram till att det är viktigt att tillfredställas andra människors verkliga behov (till skillnad från skapade konsumtionsbehov): sjuka behöver bra vård, barn behöver undervisning och så vidare. Många av dessa meningsfulla arbeten finns inom den gemensamma(eller offentliga) sektorn. Denna del av arbetslivet kan också kallas "den underskattade sektorn" eftersom det här finns en oas av möjligheter att göra något väsentligt och gott - to make a difference - att själv känna mening i sitt arbete.

4 kommentarer:

Monica sa...

Till alla som läser detta: Läs boken! Den finns i pocket. Har två ex på väg in, ett till mig själv och ett till bokhyllan på jobbet. Jag läste den i början av mitt köpstopp och jag tänker läsa om den snart igen.

Martin sa...

Den är redan en modern klassiker när det gäller att växla ner, att downshifta, dvs när pengar byts mot tid och bättre livskvalitet

Malin sa...

Än så länge ligger mitt ex oläst i bokhyllan, men tack vare all inspiration från bland andra er två ovan ska den läsas snarast, har lite annat att läsa just nu bara.

Apropå dagens inlägg, vi behöver ju känna oss behövda. Jag tror att det är när vi inom oss kopplar bort det behovet vi hamnar på hal is, eftersom det är så intimt sammankopplat med empati och medmänsklighet.

Fritt ur hjärtat sa...

Konstigt nog har jag inte köpt boken, jag är på hemsida då och då och var på Ekohuset i Göteborg på ett föredrag. Man blir lycklig, förvånad och eftertänkasm. Tänk att det kan vara så enkelt.