tisdag 13 januari 2009

Kakbank - småkakor och mikrokrediter

Jag blir så glad när jag hör om nya kreativa projekt som syftar till att göra jorden till en bättre plats att bo på. Här är ett initiativ som även skapar något gott här hemma, en social mötesplats. Kika mer här.

Kakbank är en gör-det-själv-välgörenhet. Vi är övertygade att världen kan bli mer rättvis, om man bara ger människor möjligheten.

En gång i månaden träffas vi hemma hos någon och de som vill donerar 50 kr till banken. De insamlade pengarna lånar vi ut till människor i utvecklingsländer som vill försörja sig själva, sk krediter. Projekten hittar vi på
Kiva.org. Under tiden vi gör detta, njuter vi av hembakade sötsaker (eller nyttigare saker om man önskar!).

När lånen återbetalts (vilket de i snitt gör mer än 98 % av tiden, investeras pengarna i nya lån eller doneras till traditionell välgörenhet, te.x. Läkare utan gränser.

Mikrokrediter, dvs små lån med relativ kort återbetalningstid och låg ränta, tror vi är ett bra sätt ge individer möjlighet att hjälpa sig själva. Det är inte lösningen på alla problem, med det är i alla fall ett steg på vägen. Och ibland räcker det väldigt långt!

Kakbank är inte bara bra för människor i fjärran - den är lika välgörande för oss. De diskussioner som uppstår, de kakor som slukas och de skratt som delas är en viktigt del av vad Kakbank är.

Kakbank startades våren 2007 i Göteborg. Med hjälp av engagerade har banken spridit sig till fler städer. Varje Kakbank är självständig - ekonomiskt och på alla andra sätt - och väljer själv hur de vill sköta sin bank.

Kakbank har från första början och i varje stund varit ett lustprojekt. Så hör gärna av dig till din lokala bank om du tycker det verkar roligt. Eller varför inte starta en egen - det är lättare än du tror.
(Från hemsidan)

2 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Det här har jag läst om i e veckotidning förut. Klippte ut och sparade på kylskåpet. Nu blev jag påminnd igen. Funderar på om man kan föra in det här på något sätt i bokcirkeln, vi är 9 tjejer som har strot socialt intresse och träffas 1 gång var sjätte vecka för att prata om en bok vi läst. Detta tål verkligen att fundera på.

Martin sa...

Roligt att du blev inspirerad. Ibland behöver man påminnas...