måndag 26 januari 2009

Mediafasta

Jag spår att nästa stora grej blir att mediafasta. Jag får redan 472 träffar på Google när jag söker på ordet och nu blir det en träff till.

Att utsätta sig för mediabrus ser jag som något positivt. Det gör att man i bästa fall blir en medveten samhällsmedborgare och får nya perspektiv på sig själv och världen. Men jag känner ändå ett behov av att vila från det för kortare och längre perioder, då jag får möjlighet att reflektera, öka min sinnesnärvaro och ge akt på min kropps subtila signaler. Det kan jag bara göra om livstempot är lågt och det är någorlunda tyst omkring mig.

Det handlar nog om vila och rörelse och pendlingen däremellan. Det är kanske något fundamentalt mänskligt och en förutsättningen för att vi ska må bra kroppsligt och mentalt.

När kommer den första bloggen med namnet Mediafasta, även om det kan låta som en motsägelse? Det kan handla om en vecka, månad eller kanske ett år. Vad som händer i ens liv när man stryper mediaflödet vore intressant att veta.

Följande regler skulle man kunna sätta upp eller har ni några andra förslag:

(1) Ingen TV
(2) Ingen radio
(3) Inga böcker, tidningar och tidskrifter
(4) Inget internet förutom bloggen och svar på kommentarer
(5) Inget sms
(6) Prata i telefon så lite som möjligt

9 kommentarer:

Monica sa...

När jag var deltidssjukskriven för s k utmattningsdepression var mediafasta en nödvändighet. Jag hade fullt upp att ta vara på mig själv och allt nödvändigt runt omkring så input från övriga världen blev bara stressande overflow. Och jag gör det även nu ibland, men bara några dagar. En automatisk sådan är våra ekofilosofiträffar, då är man bortom allt sånt.

Tindra sa...

Här är en rensa i röran till! Nu är alla överflödiga burkar i köket borta!

Björn sa...

Som alltid intressanta inlägg
När jag prövar de sex punkterna ger jag bifall åt några och känner ett motstånd för andra.
1. Ja
2. Kanske - en radiodokumentär per vecka. Inget eko.
3. Dagstiding - Ja (fasta alltså). Böcker och tidsskrifter, en begränsning men stopp vill jag inte tänka mig (däremot stopp under vissa tider på dygnet)
4. Ja (ingår e-post i detta?)
5. Ja
6. Nej. Bara om telefonpratandet blir tvångsmässigt för att dämpa en ångest. Att prata med en annan människa ser jag inte som mediakonsumtion. Jag ställde visserligen upp på 5:an men med motiveringen att om man ska kommunicera så bör man göra det direkt.

Filmer?
Jag föreslår stopp för film och föreslår en något traditionalistisk linje med begränsad bokläsning.

I jämförelsen med köpstopp så tänker jag att om man köper saker varje dag, flera gånger per dag kan det vara svårt att sluta över en natt. Kortare köpstopp är nog vägen till en början. Men normalt beteende borde inte ge att man köper flera saker per dag (beroende på vad som räknas in i köpstoppet). Media konsumeras av många flera gånger per dag. Och även konstant, även utan aktiv läsning (saker stå på som skval). Att fasta i korta perioder tror jag är en bra väg att börja. Det påminner om retreater där man vill begränsa både intryck och kommunikation med andra för att man ska ge sitt inre större uppmärksamhet.
Himlars vilket långt svar det blev, men i alla fall...
Att för en dag, en helg, en vecka, en månad skala av eller skruva ned mediaintrycken tror jag vore bra och frigöra tid och energi till både introspektion och handling i frågor som berör en på djupet.

S o F sa...

Det här har jag funderat på i flera år faktiskt och precis som Monica skriver, så var det för mig också.

Det var helt enkelt omöjligt att ta in det stora flödet av information från alla olika håll. Extremt ljus och ljudkänslig vilket innebar ingen tv, ingen dator, ingen radio + att jag inte kunde läsa heller.

Det har blivit bättre men också skapat ett medvetande hos mig om hur vi fullständigt bombarderas med intryck - ständigt.

Ha det!

Martin sa...

Monica: Tror du att man kan förebygga utmattningsdepressioner genom att mediafasta då och då?

Björn: Tack för intressanta förslag. Du har rätt i att prata med en annan människa inte kan räknas som mediakonsumtion.

S o F: Ja, man ser ofta saker tydligare när ställs inför icke-självvalda faktum.

Johanna sa...

I tidningen Bon gjorde de för några nummer sedan ett experiment där en tekniknörd av rang helt fick avstå från all form av media (mobiltelefon, internet, tv, radio, tidningar - you name it) medan en teknikmotståndare enbart fick kommunicera via tekniken, alltså smsa, maila etc (och uteslöt alltså all form av muntlig kommunikation). Detta experiment varade en vecka, ror jag, och var mycket underhållande att läsa.

Martin sa...

Johanna, tack för tipset! Ska försöka få tag på Bon-numret. Personligen befinner jag mig nog någonstns mitt emellan tekniknörden och teknikmotståndaren

Lovisa sa...

Vi har ju diskuterat detta litegrann på min blogg, och jag tror att du är något på spåren. Men att blogga om mediefastning... och hur sådana regler skulle tänkas kunna se ut... .

Jag får återkomma med mina funderingar! Ha en trevlig helg!!

Martin sa...

Lovisa, återkom gärna med dina funderingar. Det hela är inte färdigtänkt, men nu har jag iallafall provat idén på er. Jag kommer också fundera vidare på egen hand i min kammare...