Fortsätt till huvudinnehåll

Mediafasta

Jag spår att nästa stora grej blir att mediafasta. Jag får redan 472 träffar på Google när jag söker på ordet och nu blir det en träff till.

Att utsätta sig för mediabrus ser jag som något positivt. Det gör att man i bästa fall blir en medveten samhällsmedborgare och får nya perspektiv på sig själv och världen. Men jag känner ändå ett behov av att vila från det för kortare och längre perioder, då jag får möjlighet att reflektera, öka min sinnesnärvaro och ge akt på min kropps subtila signaler. Det kan jag bara göra om livstempot är lågt och det är någorlunda tyst omkring mig.

Det handlar nog om vila och rörelse och pendlingen däremellan. Det är kanske något fundamentalt mänskligt och en förutsättningen för att vi ska må bra kroppsligt och mentalt.

När kommer den första bloggen med namnet Mediafasta, även om det kan låta som en motsägelse? Det kan handla om en vecka, månad eller kanske ett år. Vad som händer i ens liv när man stryper mediaflödet vore intressant att veta.

Följande regler skulle man kunna sätta upp eller har ni några andra förslag:

(1) Ingen TV
(2) Ingen radio
(3) Inga böcker, tidningar och tidskrifter
(4) Inget internet förutom bloggen och svar på kommentarer
(5) Inget sms
(6) Prata i telefon så lite som möjligt

Kommentarer

Monica sa…
När jag var deltidssjukskriven för s k utmattningsdepression var mediafasta en nödvändighet. Jag hade fullt upp att ta vara på mig själv och allt nödvändigt runt omkring så input från övriga världen blev bara stressande overflow. Och jag gör det även nu ibland, men bara några dagar. En automatisk sådan är våra ekofilosofiträffar, då är man bortom allt sånt.
Tindra sa…
Här är en rensa i röran till! Nu är alla överflödiga burkar i köket borta!
Björn sa…
Som alltid intressanta inlägg
När jag prövar de sex punkterna ger jag bifall åt några och känner ett motstånd för andra.
1. Ja
2. Kanske - en radiodokumentär per vecka. Inget eko.
3. Dagstiding - Ja (fasta alltså). Böcker och tidsskrifter, en begränsning men stopp vill jag inte tänka mig (däremot stopp under vissa tider på dygnet)
4. Ja (ingår e-post i detta?)
5. Ja
6. Nej. Bara om telefonpratandet blir tvångsmässigt för att dämpa en ångest. Att prata med en annan människa ser jag inte som mediakonsumtion. Jag ställde visserligen upp på 5:an men med motiveringen att om man ska kommunicera så bör man göra det direkt.

Filmer?
Jag föreslår stopp för film och föreslår en något traditionalistisk linje med begränsad bokläsning.

I jämförelsen med köpstopp så tänker jag att om man köper saker varje dag, flera gånger per dag kan det vara svårt att sluta över en natt. Kortare köpstopp är nog vägen till en början. Men normalt beteende borde inte ge att man köper flera saker per dag (beroende på vad som räknas in i köpstoppet). Media konsumeras av många flera gånger per dag. Och även konstant, även utan aktiv läsning (saker stå på som skval). Att fasta i korta perioder tror jag är en bra väg att börja. Det påminner om retreater där man vill begränsa både intryck och kommunikation med andra för att man ska ge sitt inre större uppmärksamhet.
Himlars vilket långt svar det blev, men i alla fall...
Att för en dag, en helg, en vecka, en månad skala av eller skruva ned mediaintrycken tror jag vore bra och frigöra tid och energi till både introspektion och handling i frågor som berör en på djupet.
S o F sa…
Det här har jag funderat på i flera år faktiskt och precis som Monica skriver, så var det för mig också.

Det var helt enkelt omöjligt att ta in det stora flödet av information från alla olika håll. Extremt ljus och ljudkänslig vilket innebar ingen tv, ingen dator, ingen radio + att jag inte kunde läsa heller.

Det har blivit bättre men också skapat ett medvetande hos mig om hur vi fullständigt bombarderas med intryck - ständigt.

Ha det!
Martin sa…
Monica: Tror du att man kan förebygga utmattningsdepressioner genom att mediafasta då och då?

Björn: Tack för intressanta förslag. Du har rätt i att prata med en annan människa inte kan räknas som mediakonsumtion.

S o F: Ja, man ser ofta saker tydligare när ställs inför icke-självvalda faktum.
Johanna sa…
I tidningen Bon gjorde de för några nummer sedan ett experiment där en tekniknörd av rang helt fick avstå från all form av media (mobiltelefon, internet, tv, radio, tidningar - you name it) medan en teknikmotståndare enbart fick kommunicera via tekniken, alltså smsa, maila etc (och uteslöt alltså all form av muntlig kommunikation). Detta experiment varade en vecka, ror jag, och var mycket underhållande att läsa.
Martin sa…
Johanna, tack för tipset! Ska försöka få tag på Bon-numret. Personligen befinner jag mig nog någonstns mitt emellan tekniknörden och teknikmotståndaren
Lovisa sa…
Vi har ju diskuterat detta litegrann på min blogg, och jag tror att du är något på spåren. Men att blogga om mediefastning... och hur sådana regler skulle tänkas kunna se ut... .

Jag får återkomma med mina funderingar! Ha en trevlig helg!!
Martin sa…
Lovisa, återkom gärna med dina funderingar. Det hela är inte färdigtänkt, men nu har jag iallafall provat idén på er. Jag kommer också fundera vidare på egen hand i min kammare...

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …

Om att vandra

Jag har varit ute och nött skorna på vägarna och stigarna som så många gånger förut. Den här gången vandrade min vän och jag längs pilgrimsleden i Dalsland. Vi nådde aldrig fram till den heliga källan i Edsleskog. Ett åskväder satte stopp, men själva vandrandet är alltid ett mål i sig.

Under det att vi i långsamt mak förflyttar oss genom landskapets skiftande karaktär så tar samtalen fart som aldrig förr. Det blir ofta ett bokslut över det gångna året samtidigt som man får möjlighet att dra upp riktlinjerna för det kommande. Denna inre vandring landar då och då i den yttre när någon sällsynt blomma eller något naturfenomen uppenbarar sig. Eller när ett upp- och nedförslut ger sig till känna i kroppen. På utsiktpunkterna och vid lägerelden får samtalen ofta ett extra djup.

Efter vårt sedvanliga morgondopp sitter jag inte sällan med någon diktsamling i min hand som får mig att se livet från oväntade håll. En kortfattad kulturhistoria om landskapet där vi rör brukar också slinka ner i pa…