onsdag 3 december 2008

Att leva är som att färdas i ett landskap

Arne Naess gör i boken Livsfilosofi en underbar liten sammanfattning av hur han ser på livet. Hans ord är så vackra, ljusa, enkla, djupa och poetiska. Jag blir alldeles varm inombords.

Att leva är som att färdas i ett landskap med lätt eller oländig terräng, ljusa eller mörka platser, under alla omständigheter med dolda överraskningar. I detta landskap färdas vi på små och stora expeditioner, hela tiden i samarbete och samspel med andra. Vi kan inte röra oss fullständigt på egen hand, lika lite som vi alltid kan befinna oss på solsidan. En viktig del av färden är att ta sig tid till att dröja på rasterna under färden, till att stanna upp vid livets egna värden. En vacker soluppgång, ett kärleksfullt leende, ett gripande musikstycke, en molnfri himmel.

Att känna att man hör hemma i livet, kräver både målinriktad vandring och att bara kunna finnas till. Möjligheterna i detta landskap är oanade, och under vägen kan allt hända. Färden är öppen. En viktig utmaning när vi står inför viktiga vägval, är att lyssna på förnuft och känsla på samma gång. En annan utmaning är att ändra negativa känslor i en positiv riktning, för bättre livskvalitet och uppriktig glädje. Jag bygger detta synsätt på en optimism över människans möjlighet att vara en skapande livskraft på jorden.

5 kommentarer:

Monica sa...

Och det goa är att det FINNS fler som han, rätt många faktiskt!

Malin sa...

Jag förundras varje dag av denna livets väv, där allt kan få en mening. Där varje del och handling, liten som stor, kräver närvaro, mod och kärlek. Det är en jättefin text. Tack för den.

/Malin

Björn sa...

Härliga citat!
Jag blir så himla glad och inspirerad bara jag tänker på Arne.
Det var skönt att bli påmind om färden bland alla krisbudskap.
Vad jag också uppskattar, som jag tycker är tydligt i andra avsnittet, är förenandet av motsatser. Eller skenbara motsatser kanske man ska säga. Lyssna till förnuft och känsla, målinriktad (göra) och i nuet (vara).

Martin sa...

Monica, skönt att det finns fler som Arne, kanske i några av dina boktips.

Malin, roligt att du tyckte om texten. Att förundras över livet är en bra utgångspunkt tycker jag.

Björn, tack för din genomträngande analys av de motsatspar som finns i Arnes text. Björn , jag kommer ej fram på din profil. Är nyfiken på vem du är,

Björn sa...

Hej Martin!
Fix och trix ett litet klick och ett par ord i rutor. Nu tror jag att jag gör mig i profil. : )