Fortsätt till huvudinnehåll

Julklappstips som inte sliter ut människor och miljö

För några år sedan tog jag en broschyr på En köpfri dag i Göteborg där det bland annat fanns förslag på julklappar som bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Den har varit en inspirationskälla att ösa ur inför varje jul och födelsedag.

Ge bort saker som du gjort själv
BlandCD
Dikter(dina egna och andras)
Fotoalbum med gamla kort
Hemsida
Pepparkakshus
Receptsamling(Dina favoriter)
Släktträd
Slöjdsaker
Teckningar

Ge bort förbrukningssaker
Biobiljetter
Busskort
Frimärken
Gymkort
Refill till mobilen

Gör en god gärning
Bjud hem någon som är ensam
Ekologisk mat
Fågelholk, fågelfrön
Guida till second-hand
Inomhuskompost
Något du har, men inte använder, som andra vill ha
Tygblöjor
Bidrag till tredje världen
Vegetarisk kokbok

Ge bort tid och hjälp
Barnvakt
Bilutlåning
Brädspelskväll
Cykelöversyn
Danslektioner
Datorkurs
Deklarationshjälp
Eget-tryck-på-t-shirt-kväll
Frukost på sängen
Gräsklippning
Hemkörning från fest
Hårklippning
Lekdag
Lyssnartimme
Läxhjälp
Massage
Meditation
Reperationer
Restaurangbesök
Sagostund
Snöskottning
Spa, kroppsvård
Svampplockardag
Syhjälp
Övningskörning

Kommentarer

Monica sa…
Fantastiska julklappar! Vilka materiella ting kan överträffa dessa?
Malin sa…
Vad kan vara bättre att få än det man lagt ner tid, omsorg och kärlek på. Här går symaskinen varm i hopp om att mina barn ännu inte är för stora för att önska märkesvaror och HM-skräp. Jättebra tips tycker jag! Kolla in UNICEF och IM.
Malin sa…
Rättelse! Jag menar givetvis;...inte är för stora för att bli glada av hemsytt och inte enbart av märkeskläder och HM-skräp...

Ursäkta mig, så galet dt kan bli när man skriver längsammare än man tänker...
Anne sa…
Du har en vädligt fin och tänkvärd blogg! Och oj, vad många bra hållbara presenttips med stort innehållsvärde!
Personligen tycker jag årets bästa julklapp, förutom den egna tiden och det egenproducerade, är att ge bort ett träd eller en bit regnskog.

Allt gott inför julen och det nya året!
Martin sa…
Tack för responsen!
Monica: en av de bästa presenterna jag någonsin fått var ett presentkort på den vegetariska restaurangen Solrosen i Göteborg, en icke-materiell present.
Malin: Jag det är verkligen synd när de stora företagen nästlar sig in barnens drömmar.
Anne: Tackar ödmjukast! Och jag är imponerad av din oerhört viktiga och snygga blogg. När jag får trädgåvor och liknande så uppnår jag en högre form av tillfredställelse än när jag får mer traditionella julklapper. Gärna mer av den varan.
Som ordförande i en Riksteaterförening måste jag ju få lägga till teaterbiljetter:-) Har givit bort några cd och filmer, annars har det varit upplevelser i flera år så dvi är föer:-) SKönt annars brukar man so miljöengagerad vara hopplöst i bakvattnet enligt andra alltså!

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …