onsdag 19 november 2008

Possibilismen och pluralismen

Den norska filosofiprofessorn Arne Naess är en förgrundsgestalt inom ekosofin. I sin senaste bok Livsfilosofi så beskriver han två grundhållningar som är centrala i hans filosofi. Jag känner stor sympati för dem.

Possibilismen Den går ut på att framtiden är total öppen och bjuder på alla möjligheter. Vad som helst kan hända när som helst, skriver han.

Pluralismen Den framhäver hur viktigt det är att använda flera perspektiv för att belysa en sak eller en situation.

5 kommentarer:

Monica sa...

Jag går, som du kanske sett på min blogg, en distanskurs i ekofilosofi (f d ekosofi) och det finns m y c k e t läsvärd litteratur som rör sig i detta härad. Vill du ha tips? Arne Naess är nog en av dem som är lättast att ta till sig men även andra är högst läsvärda.

Martin sa...

Skicka gärna ett inlägg med boktips rörande ekosofin.

Var själv med på ett tvådagarsseminarium i Ransäter ang ekosofi när jag gick på kulturvetarlinjen i Karlstad på 80-talet. Pontus Örtendahl var samtalsledare.

Det var för övrigt du som inspirerade mig att läsa Naess senaste bok. Ett stort tack! Har tidigare tittat lite förstrött i andra böcker av honom.

veralus sa...

Nu var det ett tag sedan jag tittade in här. Hoppas du mår väl.
/Elin på tåget

Monica sa...

Ha ha kul, Pontus is still going strong. Han är kursledare för min Ekofilosofikurs! Han skall egentligen gå i pension snart men han tänker tydligen inte gå med på det... Jag ska faktiskt till just Ransäter nästa helg med kursen.

Mina favoritböcker hittills:
Myten om framsteget - Georg Henrik von Wright
Vägledning för vilseförda - E F Schumacher
...där världen blir till - Elisabet Hermodsson
Och så Naess förstås.

De brukar finnas på bibblan, kolla får du se!

Martin sa...

Monica, tack så hemskt mycket för boktipsen.