måndag 17 november 2008

Samarbetsspel

Skördespelet och Farmors hus har varit alla mina tre barns favoritspel. I det förra så försöker man skörda så mycket grönsaker som är möjligt innan vintern kommer. I det senare vandrar man till farmors hus och möts på vägen av flera hinder som man med hjälp av sin fantasi måste övervinna. Alla tjänar på att samarbeta för att nå målet.

Spelen är producerade av det nu avsomnade arbetskooperativet Spelverket och går under beteckningen samarbetsspel. Kai Blomqvist var med och grundade Spelverket 1982. Hoppas att det kan återuppstå igen. I en intervju med honom på sajten Blaff kan man läsa:

Spelens minsta gemensamma nämnare är samarbete; att lösa ett problem tillsammans snarare än tävla mot varandra. För många är tanken på samarbete och spel lika oförenlig som vatten och olja. Dokusåporna har gjort sitt segertåg i tv:s programtablåer. Deltagarna kämpar mot varandra för att vinna mannen, kvinnan eller miljonen. Och många av de nya brädspelen - som Gladiatorerna - går ut på att sopa banan med andra deltagare. Kai finner den, enligt honom, allt för utbredda konkurrenstanken motbjudande.
- Det finns så mycket tävling i livet ändå. Människan är ett djur som utmärker sig från andra djur genom att kunna samarbeta.
- Vi är även ett politiskt djur som själva kan bestämma vad vi tycker är bra och dåligt. Men om vi bestämmer att vi hela tiden ska konkurrera med varandra så drar vi undan grunden för hela vår tillvaro, säger han.

2 kommentarer:

Maria sa...

Samarbetsspelen är nästan alltid de trevligaste spelen. Själv spelar jag ofta de mer vuxna brädspelen Sagan om Ringen och Shadows over Camelot som även dessa handlar om att samarbeta (mot det onda).

Martin sa...

Tack för tips!
Vad bra att även vi vuxna får möjlighet att lära oss samarbeta över spelplanerna! Ska kolla in dessa spel,