Fortsätt till huvudinnehåll

Julklappstips som inte sliter ut människor och miljö

För några år sedan tog jag en broschyr på En köpfri dag i Göteborg där det bland annat fanns förslag på julklappar som bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Den har varit en inspirationskälla att ösa ur inför varje jul och födelsedag.

Ge bort saker som du gjort själv
BlandCD
Dikter(dina egna och andras)
Fotoalbum med gamla kort
Hemsida
Pepparkakshus
Receptsamling(Dina favoriter)
Släktträd
Slöjdsaker
Teckningar

Ge bort förbrukningssaker
Biobiljetter
Busskort
Frimärken
Gymkort
Refill till mobilen

Gör en god gärning
Bjud hem någon som är ensam
Ekologisk mat
Fågelholk, fågelfrön
Guida till second-hand
Inomhuskompost
Något du har, men inte använder, som andra vill ha
Tygblöjor
Bidrag till tredje världen
Vegetarisk kokbok

Ge bort tid och hjälp
Barnvakt
Bilutlåning
Brädspelskväll
Cykelöversyn
Danslektioner
Datorkurs
Deklarationshjälp
Eget-tryck-på-t-shirt-kväll
Frukost på sängen
Gräsklippning
Hemkörning från fest
Hårklippning
Lekdag
Lyssnartimme
Läxhjälp
Massage
Meditation
Reperationer
Restaurangbesök
Sagostund
Snöskottning
Spa, kroppsvård
Svampplockardag
Syhjälp
Övningskörning

Kommentarer

Monica sa…
Fantastiska julklappar! Vilka materiella ting kan överträffa dessa?
Malin sa…
Vad kan vara bättre att få än det man lagt ner tid, omsorg och kärlek på. Här går symaskinen varm i hopp om att mina barn ännu inte är för stora för att önska märkesvaror och HM-skräp. Jättebra tips tycker jag! Kolla in UNICEF och IM.
Malin sa…
Rättelse! Jag menar givetvis;...inte är för stora för att bli glada av hemsytt och inte enbart av märkeskläder och HM-skräp...

Ursäkta mig, så galet dt kan bli när man skriver längsammare än man tänker...
Anonym sa…
Du har en vädligt fin och tänkvärd blogg! Och oj, vad många bra hållbara presenttips med stort innehållsvärde!
Personligen tycker jag årets bästa julklapp, förutom den egna tiden och det egenproducerade, är att ge bort ett träd eller en bit regnskog.

Allt gott inför julen och det nya året!
Anonym sa…
Tack för responsen!
Monica: en av de bästa presenterna jag någonsin fått var ett presentkort på den vegetariska restaurangen Solrosen i Göteborg, en icke-materiell present.
Malin: Jag det är verkligen synd när de stora företagen nästlar sig in barnens drömmar.
Anne: Tackar ödmjukast! Och jag är imponerad av din oerhört viktiga och snygga blogg. När jag får trädgåvor och liknande så uppnår jag en högre form av tillfredställelse än när jag får mer traditionella julklapper. Gärna mer av den varan.
Som ordförande i en Riksteaterförening måste jag ju få lägga till teaterbiljetter:-) Har givit bort några cd och filmer, annars har det varit upplevelser i flera år så dvi är föer:-) SKönt annars brukar man so miljöengagerad vara hopplöst i bakvattnet enligt andra alltså!

Populära inlägg i den här bloggen

Att vara stark är inte att aldrig falla

1986 skrev Marie Fredriksson Anthony dikten  Att vara stark.  Hon hade råkat ut för en svår olycka och Fredrik Belfrage i Go´morron   gjorde ett inslag om "vägen tillbaka". Hon fick vid två tillfällen läsa dikten i TV och den blev mycket populär. Hon fångar i dikten något djupt allmänsmänkligt, tycker jag. Dikten stärker oss och gör oss mer hoppfulla, även   när livet upplevs som allra svårast. ATT VARA STARK  Att vara stark är inte att aldrig falla att alltid veta att alltid kunna Att vara stark är inte att alltid orka skratta att hoppa högst eller vilja mest Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas Att vara stark är att se livet som det är Att acceptera dess kraft och ta del av den Att falla till botten slå sig hårt och alltid komma igen Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast Att vara stark är att se ett ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå

Två berättelser

I boken  The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible menar Charles Eistenstein att det idag existerar två diametralt olika berättelser om världen, två parallella och icke kompatibla världsbilder som håller på att avlösa varandra. Som Ursala K Le Guin skriver: Det var en gammal berättelse som inte längre var sann… Du vet att sanningen kan träda ut ur berättelser. Vad som var sant blir meningslöst, även en lögn, eftersom sanningen har gått till en annan berättelse. Källans vatten stiger upp på en annan plats.    Den ena, berättelsen om separation,  Story of Separation , är på väg att dö medan den andra, berättelsen om samhörighet,  Story of Interbeing , är på väg att födas, skriver  Eistenstein. Det rör sig om en transformation, en värderingsförskjutning, ett slags paradigmskifte och nu befinner vi oss mitt emellan dessa berättelser, i ett slags vakuum.   Denna omvandling har både en intern och en extern aspekt. Den förra handlar om upplevelsen att vara vid liv,  hälsoaspekten ,

Det händer något

Jag tycker den här dikten är mycket vacker och trösterik. Den handlar om drömmen att uppgå i naturen, ja i hela världsalltet, när man lämnar detta livet. Längtan efter evigt liv uttrycks också i dikten. När en människa dör lever hon vidare i trädens sus och gräsets viskningar. Det händer något Det händer något med naturen när en människa dör Träden som sett oss födas stillnar och förtätas i sin grönska De minns oss i sina årsringar Gräset som böjt sig under våra fötter reser sig segervisst i sin tystnad När en människa dör flyttar hon in i träden och gräset. Därför susar det alltid av liv när vinden går genom träden och får gräset att viska. Peter Curman