onsdag 28 maj 2008

TV-fritt

På ett barnkalas för några månader sedan kom jag i samspråk med en pappa som tänkte i alldeles egna banor. Han berättade bland annat att han den 1 april varje år låste in familjens TV i en garderob och lät den stå där till den sista september. Istället valde familjen göra olika aktiviteter i trädgården eller fara ut med båten på sjön intill huset.

Nu har vår familj infört en TV-fri kväll mitt i veckan då vi beger oss ut i parker eller skogar. Vi ägnar oss åt lekar, danser och dramaövningar. Barnen visar vad de lärt sig på dagis och vi föräldrar bidrar med det vi finner i olika böcker. Dessa onsdagar har blivit mycket uppskattade av alla familjemedlemmar. Den TV-fria kvällen förökar sig säkert längre fram. Nu inser jag hur TV:n dränerar oss på tid, energi och verkliga upplevelser.

4 kommentarer:

Johan Cejie sa...

Under ett längre renoveringsprojekt hade vi bara en liten TV, för att kunna se på film då och då. Renoveringsprojektet tog all tid och ett gammalt hus blev fint igen.

När vi fick flytta in i vårt hus kom vi på att vi vant oss av med TV:n. Den fick stå i ett litet rum på övervåningen. Barna brukar kolla Bolibompa på den, men annars föredrar de att vara där vi är. På nedervåningen, i köket och vardagsrummet. SJälva kollar vi ungefär lika mycket på TV nu som under renoveringen.

Poängen är att om man ställer TV:n centralt i husets mest sociala del, så kommer den att stå på och dra tid och energi. Ställer man undan den i ett halvmysigt kyffe, blir det mer behovsprövat.

Vår TV-dos blir alltså liten, mycket mindre än de flestas, och det är bara bra. Man kunde nog skippa TV:n, men ibland, när man själv väljer det är det skönt att dega framför den också.

Martin sa...

Tack för kloka tips! Får fundera om vi har något lämpligt kyffe.

inger granberg sa...

Det är en jättebra ide med tv fri kväll eller period.
Just nu tittar barnen för mycket på teve. Och det stjäl tid för kreativare verksamhet.
Det här inlägget inspirerar mig till att ha tv fri kväll eller kanske till och med period.

martin sa...

Roligt att inlägget inspirerar! Det har varit mycket prat om Köpstopp senaste tiden. Se t ex bloggen Köpstopp som jag länkar till. Nu är kanske tiden mogen för att på allvar även diskutera TV-stopp för en kortare eller längre period.