För mig går hälsa och miljö hand i hand, i alla fall så länge man väljer att producera sin egen mat eller köpa lokalproducerad mat. Hälsomat och annan mat som färdas runt halva jordklotet är inte hållbar i längden. En ansenlig mängd av de sjukdomar som vi idag lider av är livsstilsberoende och där är vår kost en stor bov i dramat. Om vi sköter vår hälsa, såväl vår kropp som vår själ, ökar vårt välbefinnande och det behöver inte produceras lika mycket läkemedel, vilket är en stor miljövinst. Det finns också stora samhällsekonomiska vinster att göra med en mindre vårdsektor.
Under inspiration av professor emeritus Stig Bengmark har Food Pharmacy vuxit fram. De vill att inspirera oss till en kosthållning som gynnar en välmående tarmflora som allt fler forskare är överens om är viktig för vår hälsa. Vi får hela tiden ny kunskap och djupare förståelse för sambandet mellan bakterierna, tarmfloran och välbefinnandet. Food Pharmacy har bland annat tagit fram 20 budord som sammanfattar hur man håller sina goda bakterier i tarmen på gott humör och hur man minimerar de dåliga.
1. Fokusera på vad du ska äta snarare än vad du ska utesluta.
2. Ät jättemycket råa grönsaker i många olika färger.
3. Ät sparsamt med kött.
4. Frossa i gröna blad.
5. Drick en grön smoothie varje dag.
6. Om du äter kött – välj vildfångad.
7. Ät långsamt och tugga noggrant.
8. Skippa processad mat.
9. Välj ekologiskt.
10. Öka näringen genom att grodda och syra.
11. Sänk temperaturen några snäpp.
12. Välj fett med omsorg.
13. Pimpa maten mer örter och kryddor.
14. Lär dig själv och barnen att mysa utan socker.
15. Bli en näringsjägare (och skippa bukfyllan).
16. Ge kroppen chans att återhämta sig då och då genom periodisk fasta.
17. När du känner dig stressad, ta ett djupt andetag och försök att fokusera på det positiva i livet.
18. Rör på dig ofta.
19. Låt maten vara din främsta källa till näring, men stötta gärna med D-vitamin, omega-3 och synbiotika.
20. Njut, och var inte för hård mot dig själv. Det är viktigast av allt.
Kommentarer