onsdag 5 augusti 2009

Hemslöjden som en del av omställningen till ett hållbart samhälle

Under familjens dalasemester hamnade vi bland annat i Våmhus vackra gammelgård. I ett av husen träffade vi en hårkulla. Hon utstrålade en oerhörd stolthet och professionalism trots att hon bara var i tonåren. Det var nog en kombination av att behärska ett mycket avancerat hantverk samt tillhöra en namnkuunig by, känd över stora delar av Europa för utsökta hårarbeten, Det är sällan jag ser en sådan stolthet i vårt moderna samhälle. Är det något vi har förlorat i vår tid?

Jag börjar fundera över hemslöjden i allmänhet. Det är handens arbete; det finns ett mänsklig avtryck i föremålet som blir unikt i motsats till det massproducerade. Hemslöjden har också folkliga rötter och är en del av ett lokalhistoriskt sammanhang, men mönster och design omformas och används ständigt på nya sätt. Produktionen ger få ekologiska avtryck. Ofta används ju handkraft och naturmaterial. Att följa ett föremåls hela tillkomst från början till slut ger arbetet en stor tillfredställelse. Hemslöjden utförs också många gånger tillsammans med andra, vilket än mer ökar dess utövares livskvalitet.

Jag tror hemslöjden kan vara en del av omställningen till ett mer socialt, psykologiskt och ekologisk hållbart samhälle.

3 kommentarer:

Monica sa...

Ja ja ja! Det där med att vara med "från ax till limpa" tror jag på. Idag är vi tyvärr urbra på att hacka sönder arbetet så att var och en bara gör en bit och inte vet något om varken början eller slutet. Helhet, delaktighet, engagemang... SÅ viktiga saker som SÅ ofta bortses från numera...

Fredrik sa...

DN Kultur hade en fin artikel om slöjdkänsla i tiden och inför framtiden; den påpekar indirekt att hemslöjd är otroligt mycket viktigare än vad de flesta tänker på. Hemslöjd är inte bara gulliga ornament på en liten vasskorg i en presentbod. Hemslöjd knyter samman identitet och överlevnad. För människor som lever ansvarsfullt och i samklang med sin omgivning, gäller det redan nu. Andra kommer att upptäcka det senare.

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/slojdkansla-i-tiden-1.472407

Martin sa...

Monica: Jag leker med tanken om jag inte skulle försöka pröva att lägga en timme dagligen på hemslöjd(enkla saker), matberedning och odling tillsammans med övriga familjen. Jag tror att vår livskvalitet skulle öka mångfaldigt samtidigt som vi skulle gör en insats för miljön. Motsvarande tid skulle jag dra av från mitt ordninarie arbete.
Fredik: Tack för ett jättebra artikeltips! Ja, jag ser mer och mer tecken på att hemslöjd ligger i tiden. Den förbättrar både vår hälsa och miljö. Nu undersöker jag hur man kan göra enkla bärplockare av näver utifrån sibiriska förebilder. Se http://www.forntidateknik.z.se/IFT/bitok/bitok.htm Det finns många små saker i vårt hem som alla skulle kunna göra själva. På följande sidor kan man få en uppsjö av bra tips: http://www.forntidateknik.z.se/
http://www.alternativ.nu/