Fortsätt till huvudinnehåll

I blåbärsskogen

Från olika håll nås jag av rapporter att våra skogar är osedvanligt fulla med blåbär. I naturessän Midsommardalen skriver Harry Martinsson så vackert om plockningens njutning och skillnaden mellan olika sorters blåbär.

Rikedomen dinglar om varje kvist. Med mjölkande, finglande rörelser narra vi loss blåbären och handkupan fylles, tömmer sig i korg och kanna. Man har vanan kvar sedan barndomen. När bottnen är är täckt slutar kannan att klinga och korgen att smattra. Det för örat och tillfredställelsen inträder därvid utan att man ens har tittat i kannan.

Blåbären är olika. På solställen är de beslöjat blåoxiderade och matta, utan lyster, de färga starkt av sig på fingrarna. Men inne i skuggorna är de blanka och nästan svarta. De sötaste är blå i solen. Inne i skuggorna är smaken mera allvarlig, förstämd och butter, kan inte ge ut mer än den tagit in.

Människor plockar helst de solblåaste. Följande fyndighetens blåaste förgreningar fingla de loss dess solgivna blå mat och låta skuggorna stå orörda eller också ta dem sist. Skuggorna är för resten, som var och en vet, långt fattigare på bär.

Där solen steker alltför hett blir blåbären små, hårda och torra. Själva riset är då ofta långt och rikbuskigt. De har haft gott om pådrivande ambitioner men frukten har blivit liten, förtorkad dvärg, felslagen och fnasig. Sådana blåbär verka torkade på plåt redan där de hänga.

Kommentarer

Anonym sa…
Så underbart enkla och ändå så exklusiva... vackert skrivet om våra blåbär. Lisa
Elin sa…
Hej. Det är jag från tåget. Jag flyttar till närheten av alingsås nu, du kanske har en del roliga kulturprojekt på gång? vi syns kanske. mvh, elin.
Martin sa…
Jättekul att du bosätter dig i närheten av Alingsås! Kulturlivet i Alingsås har ganska bra styrfart för närvarande. Följ gärna min andra blogg:
http://alingsasiana.blogspot.com/ där jag bevakar just detta. Vi kanske ses på någon vernissage.
Om du är intresserad av miljöfrågor drar jag igång ett stort och lustfyllt projekt den här veckan för att omvandla Alngsås till en fossilfri och klimatamart kommun, enligt Transition-rösrelsen som är stor i England.
Ha det gott!

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …

Gerotranscendens - det positiva åldrandet

I vårt samhälle råder en stor upptagenhet av ungdomskultur i olika former. Det är från ungdomen det nya kommer, modet, musiken och många politiska rörelser. Media och kommersiella aktörer hänger på. Att bli äldre har låg status. Åldrandet göms undan på institutioner och/eller hamnar i mediaskugga.
Jag tror att vi skulle må bra av att se varje fas i livet, barndomen, ungdomspåren, medelåldern och ålderdomen, som något unikt och positivt med sina särskilda förtjänster, ungefär som årstidsväxlingarna i naturen.
Gerotranscendens,som ligger i linje med det här resonemanget, är en psykosocial utvecklingsteori om det positiva åldrandet. Teorins upphovsman är professor Lars Tornstam. På hemsidan finns mycket matnyttigt, bland annat beskrivs gerotrancendensens kännetecken som kan upplevas i varierande antal och olika mycket:
Förändrad tidsuppfattning En känsla av att vara barn, ungdom, vuxen, medelålders och gammal på en och samma gång! Man ser tillbaka på gamla livsupplevelser med nya och mer li…