torsdag 21 maj 2009

Bekämpa fanatism med humor

Här skrev jag tidigare om Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker. Ytterligare ett recept mot fanatism är humor. Oz skriver:

Sinne för humor är fantastisk kur. Jag har aldrig någonsin sett en fanatiker med sinne för humor, inte heller har jag sett en människa med sinne för humor bli fanatiker om inte han eller hon har förlorat sitt sinne för humor. Fanatiker är ofta mycket sarkastiska. En del av dem har ett mycket utpräglat sinne för sarkasmer men ingen humor. Humor rymmer förmågan att skratta åt sig själv. Humor är relativism, humor är förmågan att se sig så som andra kan se en, humor är förmågan att inse att oavsett hur rättfärdig man är och hur fruktansvärt illa behandlad man blivit, finns det en viss aspekt av det hela som alltid är lite lustig. Ju mer rätt man har, desto lustigare blir man.

3 kommentarer:

Malin sa...

Vad vore livet utan humor, vad av livets svärta kan inte motas med humor...

Martin sa...

Så sant, så sant...samtidigt som vi bör ta det allvaliga på allvar. Men att försöka se sig själv som en komisk figur emellanåt är nog bara välgörande.

Monica sa...

Boken ligger här och väntar på att bli läst, levererad av dottern som hade den. Lite självdistans gör gott och är en bra grogrund till humor!