onsdag 13 maj 2009

Leve drömmaren!

Inte sällan används ordet drömmare som ett skällsord. Det vill Axel Fredenholm ändra på. I sin bok Så har jag hört sjunger han drömmarens lov:

Att vara drömmare är att vara föregångare, vägvisare och uppfinnare. Alla världshistoriens storverk har börjat med en dröm. Man kan med all rätt säga att hela vår civilisation är en förverkligad dröm. Sjömannen drömmer om länder bortom haven, slaven drömmer om frihet och hantverkaren om maskiner.
/.../
Diktare, tänkare, mänsklighetens största välgörare, föraktades och kallades drömmare. Ja, de kallas så än idag. Leve drömmaren!

6 kommentarer:

Malin sa...

Ja, leve drömmaren! Allt gott!

"...dröm gärna och helst vad tiden inte vill. Var otidsenlig framåt och bakåt..." ur Vagnen av Harry Martinsson

Martin sa...

Wow!!! Vilket fint citat av den gode Harry som jag tycker så bra om. Det ska jag genast skriva ner i min anteckningbok- Tusen tack Malin!

Martin sa...

Malin, jag funderar på citatet.

Det är nog först då man tänker utamför de gängs ramarna som man kan vara verkligt kreativ och innovativ.

Malin sa...

Den finns i sin helhet på min blogg!

Jenny Enochsson sa...

Hej Martin,

Vilken intressant blog du har! Jag håller helt med dig och Fredenholm om att drömmaren borde få högre status i dag! Detta hänger ju ihop med att vara kreativ, tycker jag. Som Lawrence säger:

“Let each individual act spontaneously from the forever incalculable prompting of the creative wellhead within him.”
(D. H. Lawrence)

Själv är jag både drömmare och (vilket kanske ses som ännu mer fånigt och patetiskt numera) romantiker. :)

/Jenny

Martin sa...

Tack Jenny!

Jag blir alltid lika fascinerad när nya bloggare dyker upp från ingenstans. Vilket fantastsikt medium det här med blogg är.

Jag har också skrivit en del om kreativitet tidigare och visst är den kopplad till drömmar och visioner om något annorlunda än det vi ha för handen.

Naturromatiker är jag i allra högsta grad. Jag mår bra av att ibland se mig som en del av något större helt, ett kosmiskt sammanhang, en känsla jag ofta får ute i naturen.