fredag 29 maj 2009

Tjäna pengar och rädda världen

I boken Tjäna pengar och rädda världen författad av Erika Augustinsson och Maja Brisvall presenteras den hållbara ekonomins entreprenörer som blir allt fler världen över. Denna nya typ av företag ser ingen motsättning mellan att skapa vinst och att bidra med en positiv samhällsutvevkling såväl socialt som ekologiskt. Boken ger flera exempel på företag som sysslar med denna nya form av aktivism, ofta mycket effektiv.

Dem Collective, Myrorna, GodEl, Hand in Hand, Patagonia, Situation Stockholm, Saltå kvarn är några exempel på socialt och ekologiskt hållbara företag och organisationer.

Boken bejakar människans kreativitet och vilja till att bidra till en positiv samhällsutveckling. Boken avslutas med följande mycket förtröstansfulla ord som bådar gott inför framtiden:

Slutligen kan vi paradoxalt nog konstatera att vi befinner oss bara precis i början på något väldig stort, roligt, utmanande och nyskapande. Att det var så stort hade vi inte en aning om när vi började, som en helt ny galax där det dyker upp nya stjärnor varje dag. Vissa bildar helt nya system och nya pusselbitar till universum. Det är en resa som precis börjat.

5 kommentarer:

maria granberg sa...

Det är helt fantastiskt. Att kunna tjäna pengar och bidra till att världen blir en bättre plats.
Jag tror nästan att det är varje människas inre mening.

Monica sa...

Det är det där med att tjäna pengar som på något sätt måste bli mindre viktigt. Så länge det är den största drivkraften tror jag inte på bättring. Kanske har de som driver de här företagen en annan drivkraft som är större och då...!

Martin sa...

Maria: Ett fint sätt att se det hela.
Monica: Vinsten i sig är aldrig målet i det sociala företagandet. Den är bara ett medel att rädda världen. Vinsten återinvesteras i företaget som på så sätt blir ännu starkare i sina ambition att förändra sakernas tillstånd. Och att kunna leva på företaget gör ju att man kan ägna mer tid åt det än åt ideellt arbete där man måste ha en annan inkomstkälla.

Monica sa...

Så sant. Det finns nog hopp, bara tillräckligt många resonerar så!

maria granberg sa...

Precis så ser jag på det. Om man kan tjäna pengar på det man tycker är viktigt då kan man ägna sig åt det istället för att söka brödföda i något man ser som mindre viktigt.

Dessutom tycker jag inte pengar i sig är så viktiga. Men det är viktigt för mig att kunna försörja mina barn och eftersom jag inte lever på självhushåll eller har förmågan att göra det är pengar mitt enda verktyg.