Fortsätt till huvudinnehåll

Tjäna pengar och rädda världen

I boken Tjäna pengar och rädda världen författad av Erika Augustinsson och Maja Brisvall presenteras den hållbara ekonomins entreprenörer som blir allt fler världen över. Denna nya typ av företag ser ingen motsättning mellan att skapa vinst och att bidra med en positiv samhällsutvevkling såväl socialt som ekologiskt. Boken ger flera exempel på företag som sysslar med denna nya form av aktivism, ofta mycket effektiv.

Dem Collective, Myrorna, GodEl, Hand in Hand, Patagonia, Situation Stockholm, Saltå kvarn är några exempel på socialt och ekologiskt hållbara företag och organisationer.

Boken bejakar människans kreativitet och vilja till att bidra till en positiv samhällsutveckling. Boken avslutas med följande mycket förtröstansfulla ord som bådar gott inför framtiden:

Slutligen kan vi paradoxalt nog konstatera att vi befinner oss bara precis i början på något väldig stort, roligt, utmanande och nyskapande. Att det var så stort hade vi inte en aning om när vi började, som en helt ny galax där det dyker upp nya stjärnor varje dag. Vissa bildar helt nya system och nya pusselbitar till universum. Det är en resa som precis börjat.

Kommentarer

Det är helt fantastiskt. Att kunna tjäna pengar och bidra till att världen blir en bättre plats.
Jag tror nästan att det är varje människas inre mening.
Monica sa…
Det är det där med att tjäna pengar som på något sätt måste bli mindre viktigt. Så länge det är den största drivkraften tror jag inte på bättring. Kanske har de som driver de här företagen en annan drivkraft som är större och då...!
Maria: Ett fint sätt att se det hela.
Monica: Vinsten i sig är aldrig målet i det sociala företagandet. Den är bara ett medel att rädda världen. Vinsten återinvesteras i företaget som på så sätt blir ännu starkare i sina ambition att förändra sakernas tillstånd. Och att kunna leva på företaget gör ju att man kan ägna mer tid åt det än åt ideellt arbete där man måste ha en annan inkomstkälla.
Monica sa…
Så sant. Det finns nog hopp, bara tillräckligt många resonerar så!
Precis så ser jag på det. Om man kan tjäna pengar på det man tycker är viktigt då kan man ägna sig åt det istället för att söka brödföda i något man ser som mindre viktigt.

Dessutom tycker jag inte pengar i sig är så viktiga. Men det är viktigt för mig att kunna försörja mina barn och eftersom jag inte lever på självhushåll eller har förmågan att göra det är pengar mitt enda verktyg.

Populära inlägg i den här bloggen

Att vara stark är inte att aldrig falla

1986 skrev Marie Fredriksson Anthony dikten  Att vara stark.  Hon hade råkat ut för en svår olycka och Fredrik Belfrage i Go´morron   gjorde ett inslag om "vägen tillbaka". Hon fick vid två tillfällen läsa dikten i TV och den blev mycket populär. Hon fångar i dikten något djupt allmänsmänkligt, tycker jag. Dikten stärker oss och gör oss mer hoppfulla, även   när livet upplevs som allra svårast. ATT VARA STARK  Att vara stark är inte att aldrig falla att alltid veta att alltid kunna Att vara stark är inte att alltid orka skratta att hoppa högst eller vilja mest Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas Att vara stark är att se livet som det är Att acceptera dess kraft och ta del av den Att falla till botten slå sig hårt och alltid komma igen Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast Att vara stark är att se ett ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå

Det händer något

Jag tycker den här dikten är mycket vacker och trösterik. Den handlar om drömmen att uppgå i naturen, ja i hela världsalltet, när man lämnar detta livet. Längtan efter evigt liv uttrycks också i dikten. När en människa dör lever hon vidare i trädens sus och gräsets viskningar. Det händer något Det händer något med naturen när en människa dör Träden som sett oss födas stillnar och förtätas i sin grönska De minns oss i sina årsringar Gräset som böjt sig under våra fötter reser sig segervisst i sin tystnad När en människa dör flyttar hon in i träden och gräset. Därför susar det alltid av liv när vinden går genom träden och får gräset att viska. Peter Curman

Två berättelser

I boken  The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible menar Charles Eistenstein att det idag existerar två diametralt olika berättelser om världen, två parallella och icke kompatibla världsbilder som håller på att avlösa varandra. Som Ursala K Le Guin skriver: Det var en gammal berättelse som inte längre var sann… Du vet att sanningen kan träda ut ur berättelser. Vad som var sant blir meningslöst, även en lögn, eftersom sanningen har gått till en annan berättelse. Källans vatten stiger upp på en annan plats.    Den ena, berättelsen om separation,  Story of Separation , är på väg att dö medan den andra, berättelsen om samhörighet,  Story of Interbeing , är på väg att födas, skriver  Eistenstein. Det rör sig om en transformation, en värderingsförskjutning, ett slags paradigmskifte och nu befinner vi oss mitt emellan dessa berättelser, i ett slags vakuum.   Denna omvandling har både en intern och en extern aspekt. Den förra handlar om upplevelsen att vara vid liv,  hälsoaspekten ,