Fortsätt till huvudinnehåll

Gryning och I evighet

En av fjolårets absolut största musikaliska höjdpunkter var en konsert på Folkmusikkaféet, Allégården i Göteborg, med den unga och lovande folkmusikgruppen Triller. De var oerhört samspelta och broderade ut låtarna åt alla möjliga håll. Jag ömson rös, ömsom log över att få uppleva något så starkt.

Med en fast förankring i den traditionella låtskatten från Västergötland, Närke och Gotland skapar Triller en ny helt fantastisk musik.

Triller består av:
Pontus Estling - klarinett, basklarinett, munspel & svensk säckpipa.
Kersti Johansson - fiol
Erik Ronström - gitarrer
Jens Linell - tamburin, slagverk & mungiga

Här kan ni bland annat lyssna på låtarna Gryning och I evighet.

Gryning är en yvig och rytmisk polonäs från Närke som så småningom övergår i en klarinettimprovisation i den turkiska tonskalan Sabah som betyder just gryning. Världsmusik med utgångspukt i svenska tongångar.

I evighet är en nykomponerad vackert vemodig vals av Kersti Johansson som på skivkonvolutet beskrivs så här:

En evighet är något som definieras i tidsdimension. Evigheten sträcker sig både oändligt långt bak och oändligt långt fram i tiden, bestående av oändligt många ögonblick som har inträffat och kommer att inträffa. På så vis har vi alla en evighet, fylld av våra egna ögonblick. En personlig evighet är något som är mycket vackert, men samtidigt mycket hemlighetsfullt.

Kommentarer

Monica sa…
För mig är evighet något annat än tid, vet inte riktigt hur jag skall beskriva. Varje ögonblick är i sig en evighet om man väljer att se det så. Uj, blev det knepigt...?
Monica sa…
Du har nåt hos mig... Om du har lust...
Fredrik sa…
Låter bra.

Jag kan tipsa om Mats Edén. Han råkar ha barn på samma skola som jag. Bra, musikalisk, i "din" genre.
Martin sa…
Monica: tusen tack för din award. Ja, evigheten är svår att beskriva efter vi egentligen bara kan beskriva sådant som tillhör tiden och rummet. Det förblir ofta trevande försök, aningar...
Fredrik: Mats Edén känner jag väl till. Det var han och hans grupp Groupa som öppande mina öron för folkmusiken i slutet av 1980-talet. Igår dansade jag vals till hans underbara låt "Det måste hända något". Det hände verkligen något med mig. Den tog mig till en helt ny nivå i folkdansandet. Ett av mina absolut starkaste ögonblick...

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …