Fortsätt till huvudinnehåll

Från olika håll

Häromsistens hittade jag den underbara lilla skrifiten Guide till tystnaden - Södra Årefjällen, författad av Ulf Bohmán. Den visar vägen till ökad närvaro och naturupplevelser utöver det vanliga, till platser med unika egenskaper: urskog, forsar, fjäll, tät grönska, kala hedar och vidsträckta vyer. Den beskriver ett förhållningssätt till naturen som våra förfäder tog för givet.

Genom tio övningar ute i naturen, ofta i form av korta vandringar, får deltagarna möjlighet att minska stressen, få perspektiv på vardagen, öka koncentrationsförmågan och uppnå ett större lugn.

Texten nedan är hämtad från övningen Från olika håll.

En vandring kan kan te sig helt olika sätt när vi går åt ena eller andra hållet. Det finns en tendens att försöka undvika att gå tillbaks samma väg. För då har man ju, som det heter, redan sett det som finns att se. Men är det inte ett stort missförstånd?

Stänger vi inte av seendet och nyfikenheten om vi bestämmer oss för att det är tråkigt att gå tillbaka samma väg och intalar oss att vi redan sett allt.

Om vi däremot bestämmer oss för att vara öppna, se och uppleva både vägen ut och vägen hem - då finns det massor av saker att se.
/.../
Kanske skulle en större förmåga att se från olika håll och förstå andras synsätt bespara oss en rad konflikter i vardagen. Bestäm dig inte i förväg för hur det är. Håll ögonen öppna och sinnet mottagligt. Det är en förutsättning för nya uppfinningar, idéer och lösningar.

Kommentarer

Härlig text:)
Kram Llalis
Hittade hit via "Alström och kärleken" och blev kvar en stund i dina funderingar.

Läste nyss en bok "Den enklaste glädjen" av Tomas Sjödin, som handlar lite grann om just det du skriver om här.

Jag tror att man kan uppleva många stora ögonblick på en liten, liten plats, (eller på både dit- och tillbakavägen) bara man klarar av att gå med förundran och öppen blick genom livet...
Monica sa…
..."att se det stora i det lilla", om och om igen...
Martin sa…
Lallis: Tack!
Honungspojkens mamma: Roligt att du hittade hit. Ja, många gånger handlar det mer om inställning än om vilka platser vi besöker. Äventyret finns överallt "bara man klarar av att gå med förundran och öppen blick genom livet..." som du skriver så fint.
Monica: Det tål att upprepas som ett perpetum mobile.

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …