söndag 26 april 2009

Från olika håll

Häromsistens hittade jag den underbara lilla skrifiten Guide till tystnaden - Södra Årefjällen, författad av Ulf Bohmán. Den visar vägen till ökad närvaro och naturupplevelser utöver det vanliga, till platser med unika egenskaper: urskog, forsar, fjäll, tät grönska, kala hedar och vidsträckta vyer. Den beskriver ett förhållningssätt till naturen som våra förfäder tog för givet.

Genom tio övningar ute i naturen, ofta i form av korta vandringar, får deltagarna möjlighet att minska stressen, få perspektiv på vardagen, öka koncentrationsförmågan och uppnå ett större lugn.

Texten nedan är hämtad från övningen Från olika håll.

En vandring kan kan te sig helt olika sätt när vi går åt ena eller andra hållet. Det finns en tendens att försöka undvika att gå tillbaks samma väg. För då har man ju, som det heter, redan sett det som finns att se. Men är det inte ett stort missförstånd?

Stänger vi inte av seendet och nyfikenheten om vi bestämmer oss för att det är tråkigt att gå tillbaka samma väg och intalar oss att vi redan sett allt.

Om vi däremot bestämmer oss för att vara öppna, se och uppleva både vägen ut och vägen hem - då finns det massor av saker att se.
/.../
Kanske skulle en större förmåga att se från olika håll och förstå andras synsätt bespara oss en rad konflikter i vardagen. Bestäm dig inte i förväg för hur det är. Håll ögonen öppna och sinnet mottagligt. Det är en förutsättning för nya uppfinningar, idéer och lösningar.

4 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

Härlig text:)
Kram Llalis

Honungspojkens mamma sa...

Hittade hit via "Alström och kärleken" och blev kvar en stund i dina funderingar.

Läste nyss en bok "Den enklaste glädjen" av Tomas Sjödin, som handlar lite grann om just det du skriver om här.

Jag tror att man kan uppleva många stora ögonblick på en liten, liten plats, (eller på både dit- och tillbakavägen) bara man klarar av att gå med förundran och öppen blick genom livet...

Monica sa...

..."att se det stora i det lilla", om och om igen...

Martin sa...

Lallis: Tack!
Honungspojkens mamma: Roligt att du hittade hit. Ja, många gånger handlar det mer om inställning än om vilka platser vi besöker. Äventyret finns överallt "bara man klarar av att gå med förundran och öppen blick genom livet..." som du skriver så fint.
Monica: Det tål att upprepas som ett perpetum mobile.