tisdag 10 november 2009

Handbok för vardagsekologi

I takt med att vi ställer om våra samhällen i en mer fossilfri och klimatsmart riktning så uppstår ett behov av att ta tillvara på äldre tiders kunskap om självhushållning. Handbok för vardagsekologi, som nu finns i en internetupplaga, samlar ihop den här kunskapen. Boken innehåller följande kapitel: boende, djur, ekologi, ekonomi, energi, fritid, handel, hantverk, hushåll, hälsovård, idéer, kultur, livsmedel, odling, transporter, åkerbruk.


Författarna beskriver handboken så här:
Vardagsekologi kan bli den praktiska tillämpningen av en ekologisk helhetssyn. Det kan ske genom att förena ekonomi och ekologi samt inre och yttre miljö till en harmonisk enhet som samverkar istället för att motverka varann. Genom att tillämpa vardagsekologi ska man kunna bruka naturen istället för att förbruka den.

Helt klart är att uppgivenhet och passivitet inte löser några problem. Livet hemma påverkar den stora och lilla världen utanför på gott och ont. Var och en är ansvarig för sina handlingar, var och en kan välja och därmed styra utvecklingen. Insikten om att det egna vardagliga handlandet och beteendet har en direkt koppling till alla miljöproblem är oerhört viktig. Den vetskapen är grogrunden för en djupgående förändring av hela samhället.

Handbok för vardagsekologi är en både teoretiskt och praktiskt inriktad bok som ger dig möjligheter att leva miljöskonsamt, handla medvetet, minska din sårbarhet och öka din självförsörjning.

4 kommentarer:

Malin sa...

Tack Martin, nu vet jag vad jag ska önska mig i julklapp!

Monica sa...

Den boken skall jag kolla in! När jag börjar läsa igen, har inte blivit många rader de senaste månaderna...

Martin sa...

Malin och Monica: Pappersupplagan är tyvärr slutsåld så det finns i dagsläget bara en webbupplaga som i och för sig går att skriva ut om man har en bautastor bläckpatron.

ekomuppen sa...

Tack för tipset!
Den här boken vill jag också läsa.
Jag brukar inte trivas med att läsa på datorskärmen, men jag tänkte göra ett försök med den här.

Annars får jag väl kolla antikvariat, bibliotek...eller helt enkelt vänta ett tag...