onsdag 11 november 2009

Allting är en relation

För mig finns det olika slags relationer, men jag tycker ändå om Regina Lunds tanker om att vi bör sträva efter att ha så många relationer som möjligt till alla och allt omkring oss, både för vår egen, andras och jordens skull. Det motverkar vår tendens att se varandra och jorden som en resurs.

Allting är en relation. Jorden är inte en resurs, det är en relation. Det viktigaste är att vi tänker att vi inte kan se jorden som en resurs, som vi försöker få ut så mycket som möjligt av, utan att vi ser det som en relation att vårda. Om vi slutar att tänka att vi ska få ut något av allting och istället ser allt som en relation där vi ska samspela, då blir det mycket enklare och mer organiskt.

Den största kärleken vi har är den till våra barn, till jordklotet och till varandra. Vi lever i ett samhälle där vi har inbillat oss att den enda relationen är den romantiska relationen. Vi har förstorat kärleken mellan man och kvinna och upphöjt den till högre än alla andra relationer och på så vis gjort den mer problematiserad. Om alla skulle älska och känna empati för så många människor, platser, djur och växter vi bara kunde då tror jag också att vi skulle få det enklare i relationen man-kvinna, eller andra relationer, tvåsamheten. Vi kan faktiskt älska fler än en människa i taget.

Regina Lund

Inga kommentarer: