måndag 2 november 2009

Att få andra ögon

Det största äventyret behöver inte alltid vara att resa långt bort, till exotiska platser. Det kan också vara att plötsligt se sin vardag med nya ögon, från ett oväntat håll. Genom samtal med andra, olika kulturuttryck och vetenskapslitteratur vidgar vi vårt seende, ser saker och ting på nya sätt. På så vis utkristalliseras ytterligare en mening i det som vi dagligen omger oss med.

Den enda verkliga resan, det enda verkliga föryngringsbadet vore inte att fara till nya trakter utan att få andra ögon, att se världsalltet med en annans ögon, med hundra andra ögon, att se de hundra världar som var och en ser, som var och en av dem är...
Marcel Proust

3 kommentarer:

Ulrika Gabriel sa...

Kloka ord, både av dig och av herr Proust. Tack!

Sune sa...

Också en resa till exotiska platser sker med den egna kroppen & de egna ögonen. Du är. Du är där. Men jag håller med. Jag är där jag är och helst är det här. I min vardag, bland åkrar, stenar, pendeltåg och vatten. Det finns en speciell skönhet i en nyansrik grå vardag.
Såg också att du hittat Wanåsprojektet En annan väg. Välkommen ner till Skåne till sommaren kan vi ta oss dit gemensamt, varför inte med cykel?

Martin sa...

Ulrika: Tack för uppmuntrande ord!
Sune: Alla dessa hundra andra ögon kan vi plocka med oss både här hemma och utomlands. Det är ingen motsättning. Vore trevligt att gemensamt cykla i Skåne nästa sommar.