Fortsätt till huvudinnehåll

Facebooks storhet

Jag blir alltmer fascinerad av Facebook och alla dess möjligheter.

När man en gång blivit vän på Facebook så förblir man vänner intill tidens ände om inte själva Facebook läggs ner eller man har oturen att bli blockad. Tidigare har jag ju av olika anledningar förlorat många av mina vänner; jag eller en vän har slutat att ringa eller skriva, jag har flyttat, bytt arbetsplats eller förening. Nu finns där alla vänner inom räckhåll, såväl gamla som nya, och tröskeln är oerhört låg att våga ta kontakt igen. Det är helt otroligt!

På Facebooks startsida kommer jag in i ett kakafonisk sorl. Jag sitter som i en bar och lyssnar på röster från det dåtid, nutid och framtid. Alla tider möts i ett vibrerande nu. En väv av skiftande trådar att haka på, allt efter behag. Och inga måsten!

Ju fler som inser Facebooks storhet desto roligare, desto fler vänner, desto fler likasinnade, desto fler specialiserade grupper, desto fler politiska manifestationer, desto lättare att sprida information, desto fler mänskliga möten som gynnar allas vår kreativitet.

Haka gärna på här om du känner dig hågad!

Kommentarer

Monica sa…
Jodå, jag har ett facebook-konto men vet knappt hur jag skall använda det... Får väl rycka upp mig då och skärpa till mig! Såg i GP att det finns en facebookbrupp om antikonsumtion i mars, "ingetnypimars" eller nåt heter den. Ska kolla...
Jag har haft fb sedan oktober -07 tror jag det är. Gillar det för mycket av det som du beskriver. Och att hitta gamla vänner efter många år osv:)
Ha en fin kväll.
Kram Lallis
Martin sa…
Monica:
Jag har själv startat ett tiotal grupper, många Alingsåsrelaterade. Det finns hur många fräscha politiska initiativ som helst, som t ex Ingetnypimars. De sprider sig som löpeldar på Facebook och kommer inom kort säkert påverka rikspolitiken.
Lallis:
Jag har haft mitt konto i över ett år och anslutit mig till många grupper, men jag har först senaste månanden upptäckt den sociala dimensionen ordentligt. Hur kul och underhållande som helst.
sakomsolen sa…
TACK! Liv till oss!

Jag är så tacksam över allt som har hänt som har fört mig hit. Nu har jag kontakt med en väldigt viktig vän som jag inte har pratat med på tre år av rädsla, och jag inser att det enda farliga var rädslan, inte verkligheten. Utan sorgen skulle jag inte ha vågat möta rädslan!
sakomsolen sa…
Jag håller med om fb! Det är ett otroligt redskap!
Martin sa…
Så kom solen:
Ja, viktiga insikter får oss att växa mot solen.

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …

Gerotranscendens - det positiva åldrandet

I vårt samhälle råder en stor upptagenhet av ungdomskultur i olika former. Det är från ungdomen det nya kommer, modet, musiken och många politiska rörelser. Media och kommersiella aktörer hänger på. Att bli äldre har låg status. Åldrandet göms undan på institutioner och/eller hamnar i mediaskugga.
Jag tror att vi skulle må bra av att se varje fas i livet, barndomen, ungdomspåren, medelåldern och ålderdomen, som något unikt och positivt med sina särskilda förtjänster, ungefär som årstidsväxlingarna i naturen.
Gerotranscendens,som ligger i linje med det här resonemanget, är en psykosocial utvecklingsteori om det positiva åldrandet. Teorins upphovsman är professor Lars Tornstam. På hemsidan finns mycket matnyttigt, bland annat beskrivs gerotrancendensens kännetecken som kan upplevas i varierande antal och olika mycket:
Förändrad tidsuppfattning En känsla av att vara barn, ungdom, vuxen, medelålders och gammal på en och samma gång! Man ser tillbaka på gamla livsupplevelser med nya och mer li…