Fortsätt till huvudinnehåll

Då gamla världar förstörs och nya stjärnor föds

Livet är en resa. Allt är öppet. Varje dag är unik och består av både ljusa och mörka sidor. En del kan vi styra över själva, annat drabbas vi bara av. Varje dag blir vi i viss mån någon annan än den vi tidigare varit.

Ingen dag är den andra lik. Varje morgondag för med sig sitt eget mirakel, sitt magiska ögonblick då gamla världar förstörs och nya stjärnor föds.
Paulo Coelho

Kommentarer

Precis! Vi måste vara mer HÄR och NU. Satt precis och förundrades över snöflingorna som verka snöa uppåt utanför mitt fönster. Konstaterar att "vårvädret" till trots har jag det ganska skönt inne på mitt kontor. Känner tacksamhet för det.
Allt gott till dej!
Malin sa…
Vad jag tycker om när dina texter är poetiska, korta som långa. Idag skiner solen i ett fruset skåne och det är en sagolikt vacker morgon. Allt gott!
Martin sa…
Ulrika Gabriel:
Ja, sinnesnärvo behöver jag öva på mycket.
Monica: Det ligger mycket i det!
Malin: Tack! Jag tycker att poesin är en underskattad konstform. Den sätter ord på svårfångade känslor och upplevelser, ger oss nya ingångar till livet och skapar magi mitt i vardagen.
Malin sa…
Martin, jag vet inte hur mitt liv skulle se ut utan poesin. Den är allmängiltlig, vacker och ofta är det bara den riktigt stora poesin som kan mäta sig med det kaos som kan råda inombords. Eller vagga det lugn som finns en annan dag. Min dotter som är sju år älskar dikter, det sjungande språket och de träffande orden. Bengt-Erik Hedin är hennes favorit. Det är så roligt att läsa för henne, sakta och precist! Ha det gott!
Härligt , härligt:)
Kram Lallis
moonroose sa…
Så sant, så sant. Härligt!
Ha en underbar vecka med nya härliga magiska ögonblick.
Martin sa…
Malin:
Roligt att du också uppskattar poesins under liksom ditt ena barn. Jag ska även prova att läa lyrik för mina barn: 5, 7 och 15 år. Tack för tipset! Och det märks i dina inlägg att du läser mycket poesi. Det vibrerar om dem.
Lallis och Moonrose:
Kul att ni uppskattar citatat. Det kommer fler.
Malin sa…
En jättefin bok att läsa för barnen är en samling av flera stora diktare. "Plommon för alla barn" heter den, fint illustrerad av Lena Andersson. Kanke femtonåringen kan uppskatta Bob Hansson?! Varma hälsningar Malin
Fredrik sa…
Just precis.

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …