lördag 11 oktober 2008

Hälsningen vid soluppgången

På dörren till mitt tonårsrum hängde de här raderna, lika relevanta då som nu. Till dessa ord brukade jag i arla morgonstund göra yoga-övningen Solhälsningen. Se här. En bättre start på dagen än så här har jag svårt att föreställa mig.

Igår är som en dröm, imorgon som en hägring.
Tag vara på den dag som är -
så lyder hälsningen vid soluppgången.
Kalidasa

10 kommentarer:

Monica sa...

Så sant så sant. Och att starta dagen med solhälsningen är en god sak. Undrar hur det skulle vara i skolorna om första lektionen startade med en solhälsning...?

Martin sa...

Vilken bra idé! Det ska jag nog åtminstone göra med mina egna barn om de vill. Både kropp och själ skulle få en stor portion positiv energi. Är dock osäker på om jag minns övningen. Får läsa på.

Filosofia sa...

Tack för att du tipsade om dina fina blogg Martin :-) Jag känner när jag läst några av dina inlägg...att du är en "samarbetare", det gör mig glad! Min vision är att hela mänskligheten ska kunna fungera som ett "samarbete", men det finns många människor som fortfarande ägnar stor del av sin tid till att motarbeta sig själva och andra. Jag har börjat att lite skämtsamt kalla mig själv Kärlekslobbyist, o försöker att i alla sammanhang jag vistas i föra in så mycket kärleksenergi o välvilja som jag bara kan. Denna fokusering på att önska det gemensammas bästa i varje situation leder nästan alltid till ett positivt resultat.
Ljus o kärlek till dig Martin!

Elin sa...

Hej. Vi möttes på tåget igår. Ta väl hand om dig. /elin

Martin sa...

Elin, kul att du kikade in. Det är inte var dag man stöter på någon som läser poesi på tåget. Det gjorde mig glad.

Ha det gott!

Martin sa...

Filosofia, tack för dina ord! Jag tror precis som dig på mer samarbete och att försöka skapa så positiva energier som möjligt i olika sammanhang. Samtidigt är det en mycket stor utmaning. Ser fram emot ett fortsatt samtal med dig kring de här frågorna.

veralus sa...

Kanske inte, men hemskt behagligt är det att ha en poesisamling tillgänlig att läsa på resan tycker jag.

Kika gärna in hos mig.
/elin

Björn sa...

Tack för den fina påminnelsen om solhälsningen och i kombination med den inspirerande raden av(från?) Kalidasa.

En solhälsning om dagen
inte bara bra för magen
(även bra för ryggen...)

Det är lätt att tycka till om skolan. Själv drömmer jag om att varje lektion, varje formellt möte skulle inledas med ca tre minuters meditationsövning, ett lyssnande innåt för att kunna lyssna utåt.

Jag fick ett tips om din sida Martin från mina vänner familjen Juneholm i Falun.

Monica sa...

Och tänk att börja varje möte på jobbet med ett par minuters stillhet... Istället för ännu fler minuters sen ankomst, virrande m m... Tänk att börja ett möte med landade deltagare, ska faktiskt prova det i en begränsad och "rätt" sammansatt samling... Intressant...

Martin sa...

Björn, tack för dina rader! Roligt att få en kontakt via vännerna i Falun. Hälsa dem! Av din hemsida att döma så verkar du vara en mångsysslare som gör bruk av båda hjärnhalvorna. Härligt!

Visst, fler meditationsövningar i skolan och även på jobbet som Monica föreslår. Själv försöker jag just nu lansera Solhälsningen för mina patienter på rättspsyk.