Fortsätt till huvudinnehåll

Hälsningen vid soluppgången

På dörren till mitt tonårsrum hängde de här raderna, lika relevanta då som nu. Till dessa ord brukade jag i arla morgonstund göra yoga-övningen Solhälsningen. Se här. En bättre start på dagen än så här har jag svårt att föreställa mig.

Igår är som en dröm, imorgon som en hägring.
Tag vara på den dag som är -
så lyder hälsningen vid soluppgången.
Kalidasa

Kommentarer

Monica sa…
Så sant så sant. Och att starta dagen med solhälsningen är en god sak. Undrar hur det skulle vara i skolorna om första lektionen startade med en solhälsning...?
Martin sa…
Vilken bra idé! Det ska jag nog åtminstone göra med mina egna barn om de vill. Både kropp och själ skulle få en stor portion positiv energi. Är dock osäker på om jag minns övningen. Får läsa på.
Filosofia sa…
Tack för att du tipsade om dina fina blogg Martin :-) Jag känner när jag läst några av dina inlägg...att du är en "samarbetare", det gör mig glad! Min vision är att hela mänskligheten ska kunna fungera som ett "samarbete", men det finns många människor som fortfarande ägnar stor del av sin tid till att motarbeta sig själva och andra. Jag har börjat att lite skämtsamt kalla mig själv Kärlekslobbyist, o försöker att i alla sammanhang jag vistas i föra in så mycket kärleksenergi o välvilja som jag bara kan. Denna fokusering på att önska det gemensammas bästa i varje situation leder nästan alltid till ett positivt resultat.
Ljus o kärlek till dig Martin!
Elin sa…
Hej. Vi möttes på tåget igår. Ta väl hand om dig. /elin
Martin sa…
Elin, kul att du kikade in. Det är inte var dag man stöter på någon som läser poesi på tåget. Det gjorde mig glad.

Ha det gott!
Martin sa…
Filosofia, tack för dina ord! Jag tror precis som dig på mer samarbete och att försöka skapa så positiva energier som möjligt i olika sammanhang. Samtidigt är det en mycket stor utmaning. Ser fram emot ett fortsatt samtal med dig kring de här frågorna.
Anonym sa…
Kanske inte, men hemskt behagligt är det att ha en poesisamling tillgänlig att läsa på resan tycker jag.

Kika gärna in hos mig.
/elin
Björn sa…
Tack för den fina påminnelsen om solhälsningen och i kombination med den inspirerande raden av(från?) Kalidasa.

En solhälsning om dagen
inte bara bra för magen
(även bra för ryggen...)

Det är lätt att tycka till om skolan. Själv drömmer jag om att varje lektion, varje formellt möte skulle inledas med ca tre minuters meditationsövning, ett lyssnande innåt för att kunna lyssna utåt.

Jag fick ett tips om din sida Martin från mina vänner familjen Juneholm i Falun.
Monica sa…
Och tänk att börja varje möte på jobbet med ett par minuters stillhet... Istället för ännu fler minuters sen ankomst, virrande m m... Tänk att börja ett möte med landade deltagare, ska faktiskt prova det i en begränsad och "rätt" sammansatt samling... Intressant...
Martin sa…
Björn, tack för dina rader! Roligt att få en kontakt via vännerna i Falun. Hälsa dem! Av din hemsida att döma så verkar du vara en mångsysslare som gör bruk av båda hjärnhalvorna. Härligt!

Visst, fler meditationsövningar i skolan och även på jobbet som Monica föreslår. Själv försöker jag just nu lansera Solhälsningen för mina patienter på rättspsyk.

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Fem kulturella sår

Sophy Banks, medgrundare till det som kallas inre omställning inom Omställningsnätverket, har med hjälp av deltagare på hennes workshops identifierat fem sår eller trauman i vår västerländska kultur som vi alla mer eller mindre går och bär på kollektivt. Såren har lett in vårt samhälle i ett slags kollektiv beroendeproblematik med osunda kompensatoriska beteenden som följd. Istället bör vi skapa en hälsosam kultur där dessa trauman kan läkas, menar Banks. 

Såren KompensationHälsosam kultur
1. Upplevelse av bristÖverkonsumtionDet finns tillräckligt  
2.Värdelöshet   Bekräftelsebehov Alla känner sig värdefulla  Statusjakt Alla kan bidra med något  
3. Maktlöshet  Makt över andraMakt med andra Påverkansmöjligheter   4. Otrygghet Kontroll Alla känner sig trygga och blir                                                                                              lyssnade på  5. Separation  Idoldyrkan     Alla är delaktiga och känner Vi och dom gemenskap

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …