måndag 2 februari 2009

Fickparker

För att människor i våra städer ska utveckla en god hälsa behövs det fler grönområden.

Karlstad och Enköping är först ut med så kallade fickparker. Med dessa skapar man, till exempel på en rivningstomt eller mindre parkeringsplats, en liten grönyta med mycket innehåll och stora kvaliteter. Parktypen är mycket användbar i takt med att städerna förtätas. Fickparken bör dock inte ses som en ersättning för de större parkerna utan som ett lättillgängligt komplement.

Fickparken kan antingen placeras i anslutning till bostäder, en befolkad centrumgata eller ett arbetsplatsområde. Fickparkens främsta funktion är att vara en inspirerande plats för möten, rekreation, lek och upplevelser. Upplevelsen kan vara såväl lugn som intensiv.

Här kan ni läsa mer om projektet i Karlstad.

6 kommentarer:

Maria sa...

Mycket trevligt initiativ. En liten oas är bättre än ingen oas alls.

Martin sa...

Det blir ett slags privat trädgård för alla de som lägenheter med den skillnade att fickparken också är en mötesplats.

sakomsolen sa...

Hej! Vad kul att du hittade min blogg och jag blir alldeles varm av att du tycker om den. Kram!

Ekognista sa...

Har för mig att jag såg ett program för ett par årsen om fickträdgårdar som började ploppa upp i New York. Idén är ju riktigt bra.

Håller f.ö med dig om att det känns som att man redan är i en hållbar framtid när man läser Camino. Så inspirerande och hoppfull läsning :)

Fredrik sa...

Ja, det är fint att de börjat komma till Sverige. Att vi upplever att vi behöver dem är tyvärr ett symptom på att mänskliga behov trängs undan för mycket till förmån för ekomomiskt "rationella" urbaniseringsprojekt. Men det är jättebra att allt fler inser värdet av dem!

Martin sa...

Ekognista:
Roligt att du tycker om idén. Jag själv skulle vilja bo i en stad som prioriterade sådana framför parkeringsplatser.
Fredrik:
Så rätt, så rätt. Ditt inlägg var på pricken...