söndag 14 september 2008

I varje skopa havsvatten

Allt vad vi säger och gör påverkar det fortsatta skeendet genom tillvaron. Varje litet steg i rätt riktning är storartat och gör mig mycket glad och hoppfull inför framtiden. Vi påverkar fler än vi tror genom vårt sätt att leva och vara. Trots våra fel och brister kan vi alla göra något, om aldrig så litet, för att jorden ska bli en bättre plats att bo på. Författaren och kosmopoliten Sverre Holmsen skriver:

I varje människoöde ingår den globala historien.
I varje skopa havsvatten finns droppar från varje hav.
I varje ögonblick rör sig alla tider.
Vi är alla släkt.
Vi är alla krafter i ett sammanhängande nät av orsak och verkan.
Vi är alla individuellt och globalt medansvariga genom tankar, ord och handlingar.

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag försöker göra små steg i rätt riktning, i synnerhet för min familj. Mig själv lyckas jag sämre med (men så är det väl för de flesta som inte är narcissister).

Tyvärr är det också så att varje litet steg i fel riktning påverkar oss själva och varandra. Därför finns det mycket elände i världen.

Men det är bra att vara glad och hoppfull. Sådant är i sig goda steg i rätta riktningar.

Martin sa...

Genom åren har jag gått många steg i fel rikting, men när jag någon gång känner att jag är på rätt väg (det kan röra sig om något pyttelitet) så blir jag sporrad att gå vidare. Och det är viktigt att hålla kvar den känslan, tror jag. Sedan är det ofta det första steget som är tyngst...

Fredrik sa...

Ack, ja...den som kunde hålla kvar önskade känslor...

Även om jag inte kan just det, kan minnet av en känslas tillstånd kanske återskapa en liknande känsla som kan vara användbar nästa gång det är dags att ta ett litet viktigt steg.

Lika bra att jag gör det med en gång...

Martin sa...

Nyckeln till ett gott liv än nog att försöka hålla kvar den positiva känsla vi får efter att ha gjort något som vi känner stolthet inför. Men inget är så svårt. Är det någon som har några tips? Sedan återfaller säkert alla människor i negativa tankar då och då, tror jag. Det är väl en del i utvecklingsprocessen. Förhoppningsvis rör vi oss i det långa loppet mer i positiva än i negativa spriraler.