torsdag 27 oktober 2011

Ägande och konsumerande tar tid i anspråk

I Magasin Camino så intervjuas tidsforskaren Jörgen Larsson angående den tidspress som många upplever i vårt samhälle. Han menar att det inte sällan är våra materiella ting som dränerar oss på tid.

Ägande och konsumerande tar tid i anspråk. Först sak man tjäna in pengarna, sen ska man hinna använda det, att inte hinna använda ditt nyinköpta piano kan bidra till tidspress. Man ska läsa tester om det man planerar att köpa, sedan ska man göra själva inköpet, därefter ska man sköta om det man har köpt, sedan ska man kanske reparera det när det har gått sönder och så ska man förvara det och flytta runt det, upp på vindern och till sist ska man göra sig av med det.

Allt det där är ett ganska omfattande konsumtionsarbete som bidrar till tidspress. Vår fritid gå allt mer åt till vårt oavlönade extraknäck som materialförvaltare.

2 kommentarer:

Monica sa...

Jag kan definitivt bekräfta - när jag hade köpstopp blev livet mycket lugnare, trots att jag inte är någon shoppare av stora mått normalt sett heller. Men, sedan trillar man tillbaks i de gamla hjulspåren en smula, konstigt.

Martin sa...

ja, det är sannerligen inte lätt att hålla i plånboken när vi ständigt möts av alla dessa köpbudskap. Vi behöver nya berättelser om vad som egentligen är betydelsfullt här i livet. Då kanske vi kan stå emot mer. Jag lägger snart ut en sådan övning i min blogg.