Fortsätt till huvudinnehåll

Jordskepp

Under semestern bodde familjen i Skattungbyn i norra Dalarna. Byn ligger högt och det känns som man flyger när man tittar ut över de milsvida blånande skogarna. I ungefär 30 år har Skattungbykursen - ekologisk odling och hållbar livsföring genomförts. Den har vitaliserat den lilla byn eftersom många kursare har blivit kvar genom åren.

I Skattungbyn kommer nu ett så kallat Jordskepp byggas. Huset ska grävas ner i marken. Som byggnadsmaterial i väggar och tak används begagnade bildäck som fylls med sand och jord som är bra på att magasinera värme. På framsidan byggs en växthusdel som värmer huset så att har en inomhusteperatur på 18-19 grader året runt. På vintern när solen står lågt tränger solstrålarna in långt och huset värms upp. När solen står högt blir träffytan mindre och temperaturen behaglig. Huset är alltså självförsörjande vad gäller värme. En vedspis installeras för matlagning och eventuellt ytterligare värme. Taket byggs upp av stockar och golvet vilar på en torpargrund. Innerväggarna täcks med lerhalm. Avloppet är ett slutet kretslopp. Solfångare ska installeras som driver tolvvoltsbatteri. Huset går att bygga själv och kostar då runt 150.000.-

Projektet drivs av en härlig pionjäranda och jag hoppas att det kan inspirera till många liknande ekologiska husbyggen i Sverige och världen. Fler Jordskepp planeras i Skattungbyn som tillsammans kan bilda en ekoby. Här kan ni läsa mer om hur husbygget fortskrider.

Kommentarer

Monica sa…
Intressant det där. Tänk om "någon" vågade tänka i sådana banor i lite större skala, men det lär väl dröja.
Martin sa…
Man kanske skulle kunna intressera något byggbolag för dylikt eller varför in Passivhuscentrum i Alingsås. Jordhus är ju passivhus i kubik.
Jonas sa…
Hej Martin!

Kul att du skriver om Jordskeppsbygget! Nu har vi grävt ut allt och jag har lagt ut vardagsrummets första däckrad. Det är en fantastisk känsla.
Ska försöka vara en god bloggare och uppdatera så mycket som möjligt, men måste ju erkänna att det finns en viss risk att man fastnar där ute och inte sitter här så mycket, men som sagt, ska försöka uppdatera om arbetets gång. :)

Ha det bra!
Mvh
Jonas
Anonym sa…
Hej!
Intressant det här med Jordskepp, men är byggmaterialet bildäck så förnuftigt? Som de kanske flesta vet så är bildäck en mycket miljöfarlig produkt. Dessutom innehåller de en hel del cancerogena ämnen. Nu kanske en del försvarar valet av bildäck med att det inte läcker ut några ämnen. Förutom att vi egentligen vet någonting om detta så måste man betänka att man bygger in ett miljöfarligt material för många år framåt. Det är lite grand som att använda eternirplattor till panel (de innehåller asbets) med motiveringen att de ej läcker ut några farliga ämnen. Bildäck är en miljöfarlig produkt och bör behandlas därefter.

Populära inlägg i den här bloggen

Social permakultur

Permakulturdesign brukar vanligtvis användas vid planering av odling, men går även utmärkt att tillämpa på sociala processer, så kallad social permakultur. Starhawkskriver:
Att vårda grönsakerna i trädgården är mycket lättare än att vårda våra kontakter med de människor som bestämmer var grönsakerna ska planteras och vem som ska vattna dem. Att möta behoven hos kycklingar eller getter är mycket lättare än att möta dina grannars behov.
Här är några av Starhawks sociala permakulturprinciper:  (1) Ur relationer kommer överflöd Verkligt överflöd, oavsett om det mäts i trädgårdsproduktion eller extatisk upplevelse, har inte mycket att göra med hur många prylar vi har utan är snarare kopplat till hur rika de relationer som vi står i är. Starhawk uppmanar oss därför att värdera, vårda och värna våra relationer genom att ägna dem tid och uppmärksamhet. När konflikter uppstår avvisa inte bara människor utan lär dig verktyg och färdigheter så att du kan hantera dem. Uppmuntra din relation till ditt…

Ett barn har hundra språk (och därtill hundra hundra hundra)

I vår kultur, och inte minst inom skolsystemet, görs ofta åtskillnad mellan huvud och kropp, mellan förnuft och fantasi, där huvudet och förnuftet ses som något överordnat. Jag tror att allt hänger ihop, att det finns oerhört många kombinationsmöjligeter att lära sig nya saken, inte minst genom att aktivera alla våra sinnen och stimulera vår fantasi. Inom Reggio Emila-pedagogiken arbetar man utifrån ett barn har hundra språk men berövas nittionio. Det gäller att även att få de nittionio språken att växa och blomstra.

Loris Malaguzzi, grundare av Reggio Emilia, skrev följande dikt:

Ett barn är gjort av hundra språk
Barnet har hundra språk
hundra händer
hundra tankarhundra 
sätt att tänka
att leka och att tala på
hundra alltid hundra
sätt att lyssna
att förundra att tycka om
hundra lustar att sjunga och förstå
hundra världar att uppfinna
hundra världar att drömma fram
Ett barn har hundra språk
(och därtill hundra hundra hundra)
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
Man …

Om att vandra

Jag har varit ute och nött skorna på vägarna och stigarna som så många gånger förut. Den här gången vandrade min vän och jag längs pilgrimsleden i Dalsland. Vi nådde aldrig fram till den heliga källan i Edsleskog. Ett åskväder satte stopp, men själva vandrandet är alltid ett mål i sig.

Under det att vi i långsamt mak förflyttar oss genom landskapets skiftande karaktär så tar samtalen fart som aldrig förr. Det blir ofta ett bokslut över det gångna året samtidigt som man får möjlighet att dra upp riktlinjerna för det kommande. Denna inre vandring landar då och då i den yttre när någon sällsynt blomma eller något naturfenomen uppenbarar sig. Eller när ett upp- och nedförslut ger sig till känna i kroppen. På utsiktpunkterna och vid lägerelden får samtalen ofta ett extra djup.

Efter vårt sedvanliga morgondopp sitter jag inte sällan med någon diktsamling i min hand som får mig att se livet från oväntade håll. En kortfattad kulturhistoria om landskapet där vi rör brukar också slinka ner i pa…