onsdag 22 juli 2009

Jordskepp

Under semestern bodde familjen i Skattungbyn i norra Dalarna. Byn ligger högt och det känns som man flyger när man tittar ut över de milsvida blånande skogarna. I ungefär 30 år har Skattungbykursen - ekologisk odling och hållbar livsföring genomförts. Den har vitaliserat den lilla byn eftersom många kursare har blivit kvar genom åren.

I Skattungbyn kommer nu ett så kallat Jordskepp byggas. Huset ska grävas ner i marken. Som byggnadsmaterial i väggar och tak används begagnade bildäck som fylls med sand och jord som är bra på att magasinera värme. På framsidan byggs en växthusdel som värmer huset så att har en inomhusteperatur på 18-19 grader året runt. På vintern när solen står lågt tränger solstrålarna in långt och huset värms upp. När solen står högt blir träffytan mindre och temperaturen behaglig. Huset är alltså självförsörjande vad gäller värme. En vedspis installeras för matlagning och eventuellt ytterligare värme. Taket byggs upp av stockar och golvet vilar på en torpargrund. Innerväggarna täcks med lerhalm. Avloppet är ett slutet kretslopp. Solfångare ska installeras som driver tolvvoltsbatteri. Huset går att bygga själv och kostar då runt 150.000.-

Projektet drivs av en härlig pionjäranda och jag hoppas att det kan inspirera till många liknande ekologiska husbyggen i Sverige och världen. Fler Jordskepp planeras i Skattungbyn som tillsammans kan bilda en ekoby. Här kan ni läsa mer om hur husbygget fortskrider.

4 kommentarer:

Monica sa...

Intressant det där. Tänk om "någon" vågade tänka i sådana banor i lite större skala, men det lär väl dröja.

Martin sa...

Man kanske skulle kunna intressera något byggbolag för dylikt eller varför in Passivhuscentrum i Alingsås. Jordhus är ju passivhus i kubik.

Jonas sa...

Hej Martin!

Kul att du skriver om Jordskeppsbygget! Nu har vi grävt ut allt och jag har lagt ut vardagsrummets första däckrad. Det är en fantastisk känsla.
Ska försöka vara en god bloggare och uppdatera så mycket som möjligt, men måste ju erkänna att det finns en viss risk att man fastnar där ute och inte sitter här så mycket, men som sagt, ska försöka uppdatera om arbetets gång. :)

Ha det bra!
Mvh
Jonas

Anonym sa...

Hej!
Intressant det här med Jordskepp, men är byggmaterialet bildäck så förnuftigt? Som de kanske flesta vet så är bildäck en mycket miljöfarlig produkt. Dessutom innehåller de en hel del cancerogena ämnen. Nu kanske en del försvarar valet av bildäck med att det inte läcker ut några ämnen. Förutom att vi egentligen vet någonting om detta så måste man betänka att man bygger in ett miljöfarligt material för många år framåt. Det är lite grand som att använda eternirplattor till panel (de innehåller asbets) med motiveringen att de ej läcker ut några farliga ämnen. Bildäck är en miljöfarlig produkt och bör behandlas därefter.