söndag 23 september 2012

Skapa fler interkulturella mötesplatser

Jag tror att förbrödringen och försystringen av mänskligheten kan gå via de aktiviteter som vi alla delar, men ger olika kulturell form beroende på var vi bor. Det kan till exempel handla om traditionell mat, dans, sång, musik, odling, hantverk som ofta har en lokal eller regional prägel, formade av klimat, landskap och historia. Kring allt detta kan vi mötas, utbyta erfarenheter och inspirera varandra till att tänka nytt. De svenska motsvarigheterna ska förstås även ingå.

Jag tycker att en stor del av integrationspolitiken skulle handla om att skapa sådana interkulturella mötesplatser som kan utvecklas till kreativa och dynamiska arenor till gagn för alla i samhället. Redan idag finns det ansatser i den här riktningen såsom mångkulturella brodericaféer, internationella spelmansstämmor och gröna integrationsprojekt. Dessa behöver förstärkas och mångfaldigas.


4 kommentarer:

Eva Rune sa...

Det här är ungefär vad jag också funderat på. Och att våra riksdagspartier måste visa att de har förslag i sin politik där mötesplatser och dylikt presenteras. Och i öppna forum där det inte alls behöver vara partipolitiskt att lyfta tusen olika ideer kring mötesplatser inom idrott, kultur, vardag, arbetsplatser, omsorg etc. Tack för ditt blogginlägg!

Martin sa...

Tack för responsen!:-) Det glädjer mig mycket att även andra umgåtts med liknande tankar. Idén föddes under ett samtal med sångerskan och körledaren Jennie Hallquist, som numera studerar traditionskonst i Rauland på Högskolan i Telemark. Vi satt och spånade i somras på ett café på Frösön inte långt ifrån Wilhelm Peterson Bergers forna hem.

Och här hemma i Alingsås har en sydmexikanska och jag funderat på att skapa mångkulturella kvällar utifrån skiftande etniska teman, men inte riktigt kommit till skott än...

Jag tror att jag kommer att gå vidare med idén om interkulturella mötesplatser...

Eva Rune sa...

Vad spännande! Lycka till med era planer! Undrar om man kan få in interkulturella möten i den nu pågående debatten om läxhjälp? Så att alla barn i skolan får samma möjligheter att få läxhjälp, i skolans regi?

Martin sa...

Det kan säkert vara en fruktbar ingång :-)