lördag 1 september 2012

Om att lysa - om att hitta sin livsuppgift

Jag bladar i Gitte Jörgensens bok Simple living - nya vägar till ett meningsfullt liv. Hon berör här fundamentala saker i våra liv, hur vi kan hitta fram till vår kärna, till det som ger oss mening och livsinnehåll, till det vi brinner för och är vår livsuppgift. Inte sällan har vi tappat bort detta på vägen och vår låga tenderar att falna. Gitte hjälper oss att hitta tillbaka till vårt engagemang, till vår eld. Det handlar inte minst om att
göra en inre och yttre förenklingsresa.
Hon erbjuder flera praktiska redskapen som jag återkommer till vid ett senare tillfälle.

Vi vill alla lysa.
Vi lyser när vi är fyllda av energi, glädje och entusiasm. I regel ser vi när andra människor lyser, men vi har svårare att upptäcka hur vi kan tända vårt eget ljus, eller hålla det ljus som är tänt lysande.
/.../
Vi har alla en potentiell eld inom oss, och när du letar efter din livsuppgift, är det en god idé att leta efter denna eld. För det som engagerar dig och som du brinner för, det är med en navelsträng förenat med din livsuppgift.
/.../
Jag tror att alla har en livsuppgift. Vi har något djupt inom oss som är viktigt att realisera och som hela livet ligger som en grundton hos oss - somliga är medvetna om den, andra inte. Jag påstår att ju mer medveten man är om sin livsuppgift, desto uppriktigare och ärligare kan man leva. För man hänger ihop. Den inre och den yttre världen krigar inte med varandra utan följs åt och komplettera varandra
Gitte Jörgensen

2 kommentarer:

Malin sa...

Tack för kloka tankar och bra lästips. Jag tror att det gälle stt stanna upp och då för att fundera över just detta. Kroppen är ofta ett fantastiskt verktyg som signalerar om man befinner sig i gynnsamma situationer eller inte. Lyssnar man då så kan man välja en annan väg och är den rätt är det lätt. Är det lätt behöver man inte ödsla energi på sig själv utan kan dela med sig och överrösa andra.
/Malin

Martin sa...

Tack för dina tankar! Kroppens signaler bör vi absolut bli bättre på att lystra till. Om vi hittar det vi brinner för värms även andra i vår omgivning upp och får förhoppningsvis lättare att hitta sin specifika livsuppgift så även de kan växa och blomstra.