måndag 13 december 2010

Källor

I äldre tid spelade kallkällor en viktig roll. Det var därifrån man hämtade mycket av sitt dricksvatten. På sommaren var källan sval och på vintern isfri. Runt källorna har en rad sägner och myter skapats. Enligt folktron saknar källorna botten och det finns många fantastiska historier om hur de uppkommit.

Källakademin - akademin för de friska källorna arbetar för att främja intresset för källor och vill medverka till att källor bevaras, vårdas och nyttjas. Så här lyder deras definition:

En källa (kallkälla) är ett koncentrerat utflöde av grundvatten ur jord eller berg och som vanligen bildar en liten vattensamling med avrinning.

4 kommentarer:

Kärvegård Konsult sa...

Gillar ordet livsdyrkare!

Ha en skön fortsättning på veckan!

Martin Olsson sa...

Livsdyrkarna är namnet på en av Erik Asklunds romaner som handlar om ett författarkollektiv ute i skärgården.

Hoppas att du får en strålande jul!

Gabrielle Björnstrand sa...

När jag var ung och somrade i Dalsland med min pojkvän, hämtade vi allt vatten från en kallkälla. Godaste vattnet, förutom en och annan fjällbäck.
I framtiden kommer vi att leta med magiska grenklykor efter dessa vattenhål. Kanske. Eller så blir det Kapitalet som snor de också.

Martin sa...

Gabriella: Vatten från källor kan vara av utsökt kvalitet. Kom att tänka på samer som kan bli helt lyriska när de hittat en fjällbäck med särskilt gott vatten. De har övat upp sin förmåga att uppfatta de små smaknyanserna, något som vi är dåliga på i vårt samhälle där snabba och häftiga effekter har blivit legio.