söndag 14 mars 2010

Talpinne

Vi möten av olika slag kan det underlätta att använda en talpinne, något många amerikanska indianer traditionellt gjorde för att sinsemellan fördela ordet när viktiga frågor skulle dryftas.

Den som har talpinnen får prata till punkt. De andra lyssnar och får inte avbryta. Talpinnen roterar från individ till individ tills alla vill kommit tills tals. Den här tekniken ger lugna möten och väl genomtänkta inlägg samt ökar allas delaktighet.

En träpinne, en sten eller en fjäder kan till exempel tjänstgöra som talpinne.

6 kommentarer:

Ulrika Gabriel sa...

Det är en jättebra metod som går att praktisera på många olika typer av möten. I skolan när jag arbetar som pedagog använder jag mig ibland av en "magisk" blomma som barnet som ska tala får håll i.
Ha det gott!

Monika sa...

både bra och mindre bra, enligt mig. ibland kan möten mellan människor blir alltför konstruerade tycker jag. vilket en talpinne blir. fördelen att få prata till punkt, alla kan "få" komma till tals etc. men samtidigt så går något förlorat.. att vi är olika, en del pratar en del är mer tystlåtna etc.. ja vad vet jag?

Martin sa...

Ulrika: Det måste vara en användbar metod i skolan så att inte barnen talar i mun på varandra.
Monika: Håller med. Talpinne är nog inte tillämpligt i alla sammanhang. Det blir ju mer inlägg än en dialog som kanske inte alltid är att föredra. Men för att stilla en hetsig debatt som håller på att spåra ut kanske en talpinne kan hjälpa. Jag har dock ingen erfarenhet själv av detta, men jag tänker prova.

Bibban sa...

Vilken jättebra ide, den ska jag ta med till nästa personalmöte;))

Monika sa...

Hej igen.. roligt att du skriver om dina farvorit böcker filmer musiker m m .. min dotter är döpt efter Brian Eno, en text av honom från albumet Before and after sience.. och hon har även fått ett av sina namn efter den oförglömlige herr Waits... det är just sådant som är väsentlig här i livet tycker jag...bl a.. att försjunka i musik en text.. låta sig fångas följa med.. jag tror att min dotter är lite nöjd med det där, att hennes mamma gav henne två namn efter dessa herrar.. hon heter Julia, Eno sjunger om en Julie förvisso, men det fick bli lite försvenskat, och så heter hon Melody efter Waits.. när han sjunger om att han didn´t heard the Melody until he needed the song... något sådant. poesi helt enkelt.. mycket bra dessutom

Martin sa...

Monika: Jag det är alltid intressant med personnamn med historia. Min äldsta dotter heter Miranda, myntat av Shakespeare i dramat "Stormen". Jag har dock ej sett denna pjäs.