söndag 11 oktober 2009

Om att lyssna till tystnaden

Tystnaden är en lyx och bristvara i vår tid. Om vi ska höra vår inre röst måste vi tillåta tystnaden ta plats i våra liv. Jag mår bra av att då och då uppsöka tystnaden och vara ensam med mina tankar. I tystnaden får jag ofta svaret på många av mina frågor.

I den otroligt vackra och tänkvärda boken Konsten att göra ingenting - enkla sätt att njuta av livet skriver Lena Katarina Swanberg bland annat så här om tystnaden.

Var inte rädd för tystnaden. Den är inte tom. Så enkelt är det inte. Tomheten är fylld av annat. Sådant som du inte visste att det fanns. Du kommer att höra, om du ger dig själv tillstånd att lyssna. Du kommer att lära dig något annat än det du redan vet. Om du vågar.

Om tystnaden varar tillräckligt länge, kommer du att föra allt längre och alltmer intressanta samtal med någon du knappt träffat. Dig själv.

3 kommentarer:

Ellen sa...

Fint citat.. Betydligt fler hade behövt tänkt efter på samma sätt! :P Det är antagligen jättelätt att tappa bort sig själv i den värld vi lever i..

Martin sa...

Tack för synpunkterna! Vi lever ju i ett extremt snabbt och informationstät samhälle där stunder av tystnaden blir än mer viktiga, iallafall för egen del.

Malin sa...

Sanna och vackra ord.