fredag 25 september 2009

Tågresandets lovsång

Jag tågpendlar flera gånger i veckan till en större stad. Jag fullkomligen älskar att åka tåg. En tågresa innehåller så mycket. Jag tänker, drömmer, läser, skriver, lyssnar, sover. Höra på musik kan man göra utan att vara någon säkerhetsrisk. Sms:a, samtala, prata i mobilen, titta på DVD, surfa och arbeta med datorn är annat som ryms på en tågresa, om man så önskar.

I ett tåg färdas man fram tillsammans med en samling kända och okända människor, unikt så till vida att jag aldrig kommer åka samma tåg igen med exakt samma människor, än mindre placerade på samma platser. Under varje resa har jag ett nytt energifält omkring mig samt nya röster och annorlunda samtalsämnen. Det ger livet variation och ny input.

4 kommentarer:

Sune sa...

Bytte bort bilen mot tåget för ett ¨år sedan, och jag håller med. Tågresan ger tid för musik, läsning, planering eller bara sömn. Däremot väljer jag alltid tyst kupé (tack oh lord för dem!), så jag slipper medpassagernas ständiga mobilsignaler och -prat. Finner inte mycket energi där.

Martin sa...

Ja, tysta kupëer är en lisa för själen. 16:27 tåget har från Göteborg har sådana. Tycker dock att mobilerna har tystnat en smula i takt med att sms:andet och Facebookandet har tilltagit. Gott så.

maria granberg sa...

Jag älskar att åka tåg.

Minns när jag var barn och iakktog människor.
Kanske ser jag just den här människan för sista gången, tänkte jag.

Martin sa...

Maria: Så tänker jag än idag. Varje ögonblick är unikt liksom våra sponatana möten med andra människor.