måndag 23 augusti 2010

Gör dina medmänniskor till prisman

I boken Tillsammans tar Anna Kåver och Åsa Nilsonne upp ett fundamentalt tema, hur vi på bästa sätt ska fungera tillsammans med våra medmänniskor. Författarna ger oss konkreta råd och tillhandahåller några vardagliga övningar.

Det krävs tid och närvaro att upptäcka andra. Det gäller att lyssna, fråga, utforska och göra det på ett öppethjärtigt sätt, menar författarna. Om vi ska få syn på det rika och komplexa hos våra medmänniskor behöver vi öppna våra ögon och se dem ur flera olika perspektiv. Författarna låter ett prisma fungera som en bild för detta:

Föreställ att du vrider på ett prisma med många fasetter som bryter ljuset så att gnistrande färger uppstår.

Gör samma sätt i möten, gör dina medmänniskor till prisman, vrid och vänd på dem så att du ser helheten. Leta aktivt efter hela färgspelet och låt dig överraskas. Alla sidor är lika viktiga, även de som för tillfället ligger i skugga och de som du inte tycker är särskilt vackra. Det finns ingenting som en människa tänker, känner, gör eller säger som inte är hon själv. Sluta jaga efter "det sanna jaget", det finns redan där. Det är din ambition som räknas, för helt och fullt kan du kanske aldrig greppa den komplexa komposition som utgör en annan människa.

5 kommentarer:

Synnove sa...

Om prismor,

Det finns redan där ... fick mig att fundera dels på mig själv och dels på hur jag ser på mina medmänniskor. Ibland kan vi faktiskt bara stanna upp och vara det vi är och känna att det är underbart så.

Prismor i symbolisk bemärkelse kanske är något chefer eller ledande personer skulle kunna tillämpa i konfliktsituationer... Hela färgspelet, alla sidor är lika viktiga, det sanna jaget med hur vi känner, tänker och tycker. Hur det reflekterar, gnistrar och påverkar helheten. Vad oerhört viktigt det skulle vara att ta den tiden både i förebyggande syfte och direkt i en jobbig situation som ett verktyg kanske?

God kväll,

Ulrika Gabriel sa...

Tack för boktipset! Det låter som en bok jag uppskattar. Jag är ständigt på jakt efter böcker att rekommendera - men vill ju läsa själv först så att jag vet vad jag rekommenderar. Denna får jag sätta upp på beställningslistan. Författarna har ju skrivit bra böcker tidigare.

Monica sa...

Hm, får nog putta upp den där boken på läslistan en smula. Den har ju legat här och väntat i två år så det börjar väl bli dags...

Martin sa...

Jag tror verkligen man kan ha nytta av detta tänk i konfliktsituationer, både chefer och andra, då vi ofta tenderar att stirra oss blinda på en negativ sida hos personen och inte ser alla de andra positiva.
Ulrika: Jag tror du kommer att gilla den här boken.
Monica: Vore trevligt att ta del av din läslista. Du verkar ha en lång rad intressanta böcker på den.

Jenny sa...

Mycket tänkvärt, vi dömer folk allt för fort och lätt.