Under familjens dalasemester hamnade vi bland annat i Våmhus vackra gammelgård. I ett av husen träffade vi en hårkulla. Hon utstrålade en oerhörd stolthet och professionalism trots att hon bara var i tonåren. Det var nog en kombination av att behärska ett mycket avancerat hantverk samt tillhöra en namnkuunig by, känd över stora delar av Europa för utsökta hårarbeten, Det är sällan jag ser en sådan stolthet i vårt moderna samhälle. Är det något vi har förlorat i vår tid?
Jag börjar fundera över hemslöjden i allmänhet. Det är handens arbete; det finns ett mänsklig avtryck i föremålet som blir unikt i motsats till det massproducerade. Hemslöjden har också folkliga rötter och är en del av ett lokalhistoriskt sammanhang, men mönster och design omformas och används ständigt på nya sätt. Produktionen ger få ekologiska avtryck. Ofta används ju handkraft och naturmaterial. Att följa ett föremåls hela tillkomst från början till slut ger arbetet en stor tillfredställelse. Hemslöjden utförs också många gånger tillsammans med andra, vilket än mer ökar dess utövares livskvalitet.
Jag tror hemslöjden kan vara en del av omställningen till ett mer socialt, psykologiskt och ekologisk hållbart samhälle.
Kommentarer
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/slojdkansla-i-tiden-1.472407
Fredik: Tack för ett jättebra artikeltips! Ja, jag ser mer och mer tecken på att hemslöjd ligger i tiden. Den förbättrar både vår hälsa och miljö. Nu undersöker jag hur man kan göra enkla bärplockare av näver utifrån sibiriska förebilder. Se http://www.forntidateknik.z.se/IFT/bitok/bitok.htm Det finns många små saker i vårt hem som alla skulle kunna göra själva. På följande sidor kan man få en uppsjö av bra tips: http://www.forntidateknik.z.se/
http://www.alternativ.nu/