Författarna menar att det ofta fokuseras på antingen den privata livskvaliteten eller förhållandena på arbetet, men de hänger intimt samman. De ansluter sig till det danska Institutet for Arbejdlivskvalitets defininition av det goda arbetet:
- God personlig livskvalitet
- Lagom mycket jobb
- Lagom utmanande arbetsuppgifter
- Ett gott arbetsklimat
- Meningsfullhet
Extra intressant tycker jag det är när författarna ser den ofta kritiserade offentliga sektorn i nytt ljus. I samband med meningsfullhet skriver de:
Om vi är ute efter ett meningsfullt jobb kan vi utgå från från vilka arbeten vi verkligen tycker behöver utföras i samhället och som är viktigt att de utförs bra. Många kommer då fram till att det är viktigt att tillfredställas andra människors verkliga behov (till skillnad från skapade konsumtionsbehov): sjuka behöver bra vård, barn behöver undervisning och så vidare. Många av dessa meningsfulla arbeten finns inom den gemensamma(eller offentliga) sektorn. Denna del av arbetslivet kan också kallas "den underskattade sektorn" eftersom det här finns en oas av möjligheter att göra något väsentligt och gott - to make a difference - att själv känna mening i sitt arbete.
Kommentarer
Apropå dagens inlägg, vi behöver ju känna oss behövda. Jag tror att det är när vi inom oss kopplar bort det behovet vi hamnar på hal is, eftersom det är så intimt sammankopplat med empati och medmänsklighet.