Fortsätt till huvudinnehåll

Givande sysselsättning

Boken Rik på riktigt, som handlar om hur vi kan skapa en värdefull vardag, har jag tidigare refererat till, senast här. Jag har nu kommit till den tredje grenen i vardagens femkamp, nämligen givande sysselsättning.

Författarna menar att det ofta fokuseras på antingen den privata livskvaliteten eller förhållandena på arbetet, men de hänger intimt samman. De ansluter sig till det danska Institutet for Arbejdlivskvalitets defininition av det goda arbetet:
  • God personlig livskvalitet
  • Lagom mycket jobb
  • Lagom utmanande arbetsuppgifter
  • Ett gott arbetsklimat
  • Meningsfullhet

Extra intressant tycker jag det är när författarna ser den ofta kritiserade offentliga sektorn i nytt ljus. I samband med meningsfullhet skriver de:

Om vi är ute efter ett meningsfullt jobb kan vi utgå från från vilka arbeten vi verkligen tycker behöver utföras i samhället och som är viktigt att de utförs bra. Många kommer då fram till att det är viktigt att tillfredställas andra människors verkliga behov (till skillnad från skapade konsumtionsbehov): sjuka behöver bra vård, barn behöver undervisning och så vidare. Många av dessa meningsfulla arbeten finns inom den gemensamma(eller offentliga) sektorn. Denna del av arbetslivet kan också kallas "den underskattade sektorn" eftersom det här finns en oas av möjligheter att göra något väsentligt och gott - to make a difference - att själv känna mening i sitt arbete.

Kommentarer

Monica sa…
Till alla som läser detta: Läs boken! Den finns i pocket. Har två ex på väg in, ett till mig själv och ett till bokhyllan på jobbet. Jag läste den i början av mitt köpstopp och jag tänker läsa om den snart igen.
Anonym sa…
Den är redan en modern klassiker när det gäller att växla ner, att downshifta, dvs när pengar byts mot tid och bättre livskvalitet
Malin sa…
Än så länge ligger mitt ex oläst i bokhyllan, men tack vare all inspiration från bland andra er två ovan ska den läsas snarast, har lite annat att läsa just nu bara.

Apropå dagens inlägg, vi behöver ju känna oss behövda. Jag tror att det är när vi inom oss kopplar bort det behovet vi hamnar på hal is, eftersom det är så intimt sammankopplat med empati och medmänsklighet.
Konstigt nog har jag inte köpt boken, jag är på hemsida då och då och var på Ekohuset i Göteborg på ett föredrag. Man blir lycklig, förvånad och eftertänkasm. Tänk att det kan vara så enkelt.

Populära inlägg i den här bloggen

Att vara stark är inte att aldrig falla

1986 skrev Marie Fredriksson Anthony dikten  Att vara stark.  Hon hade råkat ut för en svår olycka och Fredrik Belfrage i Go´morron   gjorde ett inslag om "vägen tillbaka". Hon fick vid två tillfällen läsa dikten i TV och den blev mycket populär. Hon fångar i dikten något djupt allmänsmänkligt, tycker jag. Dikten stärker oss och gör oss mer hoppfulla, även   när livet upplevs som allra svårast. ATT VARA STARK  Att vara stark är inte att aldrig falla att alltid veta att alltid kunna Att vara stark är inte att alltid orka skratta att hoppa högst eller vilja mest Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas Att vara stark är att se livet som det är Att acceptera dess kraft och ta del av den Att falla till botten slå sig hårt och alltid komma igen Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast Att vara stark är att se ett ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå

Det händer något

Jag tycker den här dikten är mycket vacker och trösterik. Den handlar om drömmen att uppgå i naturen, ja i hela världsalltet, när man lämnar detta livet. Längtan efter evigt liv uttrycks också i dikten. När en människa dör lever hon vidare i trädens sus och gräsets viskningar. Det händer något Det händer något med naturen när en människa dör Träden som sett oss födas stillnar och förtätas i sin grönska De minns oss i sina årsringar Gräset som böjt sig under våra fötter reser sig segervisst i sin tystnad När en människa dör flyttar hon in i träden och gräset. Därför susar det alltid av liv när vinden går genom träden och får gräset att viska. Peter Curman

Samarbetsspel

Skördespelet och Farmors hus har varit alla mina tre barns favoritspel. I det förra så försöker man skörda så mycket grönsaker som är möjligt innan vintern kommer. I det senare vandrar man till farmors hus och möts på vägen av flera hinder som man med hjälp av sin fantasi måste övervinna. Alla tjänar på att samarbeta för att nå målet. Spelen är producerade av det nu avsomnade arbetskooperativet Spelverket och går under beteckningen samarbetsspel. Kai Blomqvist var med och grundade Spelverket 1982. Hoppas att det kan återuppstå igen. I en intervju med honom på sajten Blaff kan man läsa: Spelens minsta gemensamma nämnare är samarbete; att lösa ett problem tillsammans snarare än tävla mot varandra. För många är tanken på samarbete och spel lika oförenlig som vatten och olja. Dokusåporna har gjort sitt segertåg i tv:s programtablåer. Deltagarna kämpar mot varandra för att vinna mannen, kvinnan eller miljonen. Och många av de nya brädspelen - som Gladiatorerna - går ut på att sopa banan